Ik kom ze in mijn coachpraktijk al jaren tegen. En het lijkt dat hoe hoger opgeleid, hoe harder het klinkt. Weet je al waar ik het over heb? Misschien herken je ’t bij jezelf? Het zijn de gemene stemmetjes die dingen zeggen als: “dat kun jij hélémaal niet” of “wacht maar, binnenkort val je door de mand” of “een deze dagen ontdekken ze dat je helemaal niet zo goed bent als ze denken”.

Hoor jij die stemmetjes ook? Brengen ze je uit balans? Dan ben je zeker niet de enige. Er is zelfs een naam voor: imposter syndrome (ofwel: bedriegerssyndroom).

Maar wat triggert dat stemmetje? En hoe kun je het tot bedaren brengen? Ontdek hieronder tips die jou gaan helpen!

Facetten in persoonlijkheid

Als mens hebben we verschillende facetten in onze persoonlijkheid en die maken ons, jou, mij uniek. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan gedragsstijlen, drijfveren en talenten. De combinaties daartussen zijn oneindig!

Je kunt je vast wel voorstellen dat de combi tussen perfectionistisch gedrag, prestatiedrang, de lat voor jezelf hoog leggen en audacious goals, een grotere kans op het bedriegersstemmetje heeft dan mensen die tevreden zijn met een ‘voldoende’, die geen behoefte hebben om hogerop te komen en zichzelf haalbare doelen stellen.

Het een is niet per definitie beter dan het ander. Wat je ervan vindt, zegt iets over jou als persoon.

Ben je tevreden met wie je bent en wat je doet òf zie je jezelf als nooit goed genoeg en werk in uitvoering en kies je voor verder, hoger, beter? Waar neig jíj het meeste naar?

Beetje geluk

Wat het bedriegersstemmetje ook in ’t zadel houdt, is hoe je over je eigen prestaties denkt. Kun je je inspanningen naar waarde schatten en jouw aandeel erin herkennen en waarderen? Of zie je wat je bereikt hebt meer als een kwestie van toeval en/of geluk; van externe omstandigheden die toevallig klopten? In dat laatste geval toetert het stemmetje in je oor: “Dat was toeval, geluk! Denk niet dat jij zo goed bent!”

Valse bescheidenheid

“Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.” Zingt die uitdrukking ook regelmatig door je hoofd? Natuurlijk, mensen die zichzelf de hele dag op de borst kloppen en roepen hoe gewéldig ze wel niet zijn, vinden we weinig aantrekkelijk, toch? Maar onterechte bescheidenheid haalt jou als mens naar beneden en geeft heerlijk ruimte aan dat nare bedriegersstemmetje.

We hebben besproken wat de trigger is voor het bedriegersstemmetje. Maar als je er last van hebt, wil je ook vast weten wat je eraan kunt doen!

Mindset

De enige échte manier om met het bedriegerssyndroom af te rekenen = Mindset. We hebben op veel dingen om ons heen weinig invloed, maar we kunnen onze mindset wel aanpakken.

#1 Weet dat je niet de enige bent. Er zijn veel personen die last van het bedriegerssyndroom hebben!

#2 Herken jouw triggers: op welke momenten begint het bedriegersstemmetje te zeuren? Kun je patronen ontdekken?

#3 Reality check: niet alles is geluk en op veel dingen / zaken heb je wél invloed (gehad). Maak een lijst van wat je bereikt hebt. Waar heb jij het verschil gemaakt? Heb je aan iets betekenisvols bijgedragen?

#4 Toets het stemmetje: klopt wat het stemmetje zegt wel met jouw reality check?

#5 Perceptie: vraag aan iemand die je vertrouwt en die eerlijk tegen je is(!) of jouw gedachten reëel zijn.

#7 Maak een bewuste keuze: luisteren of stemmetje wegsturen.

#6 Coach: kom je er zelf gewoon niet uit? Praat met een goede coach (mij bijvoorbeeld 😉

Weet jij nog andere dingen die helpen? Fijn als je je tips hieronder deelt!

Stay Safe & Healthy!

Warme groet,
Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.