Pas anderhalve week na dato keek ik Arjen Lubachs Avondshow: ‘Veel te veel coaches’. Niet omdat ik nou perse een fan van Lubach ben, maar wel omdat ik overal om me heen er mensen over hoorde. Ook op LinkedIn brachten, op de tenen getrapte, coaches hun afweergeschut in stelling.

En ik? Ik kon wel lachen om Lubach met zijn vermakelijke coachverslag. Alhoewel hier en daar wat uit z’n verband gerukt, raakte hij ook een kern van waarheid. Want, er is toch ook een explosie van zelfbenoemde ervaringsdeskundigen cq. coaches, waarvan een deel coaching in diskrediet brengen?

Coaching & Ik

Wist je dat 16 jaar geleden coaching, of je eigen praktijk starten, helemaal niet zo hip was? In die tijd deed ik een bachelor HRM met daarnaast een HBO coachopleiding. Mijn omgeving verklaarde me lichtelijk voor gek toen ik in 2006 met mijn eigen coachpraktijk startte. Daar was toch geen droog brood in te verdienen! Maar ik nam mijn vak serieus en natuurlijk ging ik ook voor een accreditatie bij de NOBCO.*

Lubach vs Mak

In die tijd was er ook een ‘Lubach’ in de persoon van journalist en beroemd schrijver Geert Mak. Coaching was een trend, een fenomeen en in MTSprout noemde Mak coaching ‘een brevet van onvermogen’. Van duurbetaalde managers mag je toch aannemen dat ze het in hun eentje kunnen redden, zonder hulp van buiten? ‘Jij lamzak, denk ik dan’, zei Mak.

Nou, die kwam bij me binnen, want ik weet het nu nog. Zonder behoefte om afweergeschut in stelling te brengen, dacht ik toen alleen maar: ‘Je hebt echt geen idee waar je ’t over hebt. Praat jij maar Mak, de tijd zal het leren en ik zal het tegendeel bewijzen’!

Of de tijd ons geleerd heeft? Zeker. Coaching is super hip, zowel vraag als aanbod. Luister maar naar Lubach! Slaat het door met de hoeveelheid coaches in Nederland? Ja. Ben ik daar blij mee? Nee. Kunnen we dat nog veranderen? Helaas niet. Want coaching is een ‘vrij beroep’ en dus zullen er altijd excellente en beroerde coaches zijn. Net zoals dat bij andere vrije beroepen het geval is, zoals bijvoorbeeld het beroep van journalist.

Maar stel, je bent oprecht op zoek naar een coach.

Hoe scheid je dan ’t kaf van ’t koren?

Nog niet zo lang geleden woonde ik een half jaar in het Ecuadoriaanse Andesgebergte en daar wannen de boeren graangewassen op een authentieke manier (lees: handmatig hard werken). We zagen een heel gezin op de brug boven de rivier graan uitschudden en in grote stofwolken vloog het kaf en alle andere onzuiverheden de vallei in. Wij kwamen op onze motor aangereden en ze stopten even, zodat we er langs konden (deze laatste zin heeft niet echt toegevoegde waarde hoor, maar in de Andes motorrijden is best stoer om te vertellen).

Koren, kaf, ze zullen er altijd allebei zijn. De vraag is, welk van de twee kies je? Het enige wat professionele coaches kunnen doen, is het verschil laten zien. Dus tijd om het kaf en andere onzuiverheden met deze checklist eruit te schudden!

Checklist Professionele Coach vs Zelfbenoemde Coach

Een professionele coach:

  1. …heeft een coachopleiding gedaan (minimaal HBO)
  2. …is gecertificeerd en aangesloten bij een beroepsorganisatie*
  3. …houdt zich aan de Ethische code van de beroepsorganisatie
  4. …conformeert zich aan een klachtenprocedure
  5. …heeft ruime ervaring én goede referenties (kijk bijvoorbeeld op LinkedIn)
  6. …blijft zichzelf ontwikkelen (PE-punten)
  7. …neemt actief deel aan intervisie / supervisie
  8. …bevordert professionaliteit binnen de vakgroep
  9. …kent z’n eigen grenzen en verwijst door wanneer ander soort begeleiding nodig is
  10. …neemt zichzelf en z’n vak serieus maar kan in ieder geval ook om Lubach grinniken

Ik wens je een goede, professionele coach toe!
Groet, Annejet

PS @ArjenLubach: denk je nou van jezelf ‘jij Lamzak’, bel me dan gerust 😉

* Note: van de inmiddels >60.000 coaches -ingeschreven bij de KvK- zijn slechts een kleine 5.000 bij de beroepsorganisatie NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) aangesloten, waarvan maar zo’n 100 in de NOBCO Vaksectie Executive Coaching zitten.

Annejet de Blécourt is Executive Coach en geaccrediteerd bij de EMCC/NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches). Ook is zij lid van de Vaksectie Executive Coaching van de NOBCO. Zij heeft meer dan 15 jaar ervaring in het coachvak en is ook mediator. Zij coacht executives onder meer op thema’s als: leiderschap, cultuur, persoonlijke groei, omgaan met conflicten.

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.