Mijn ouders zijn verhuisd. Na 37 jaar. Uit het huis waar ik opgegroeid ben. Net als zij enorm veel herinneringen heb. De plek die voor mij vertrouwd was. Een beetje van mij was. En nu staat het huis binnenkort te koop. Gewilde plek zegt de makelaar. Prachtig huis aan een dijk en open vaarwater. Is straks binnen een week verkocht. Zegt de makelaar.
Status quo
Wat is dat toch met ons mensen? Veranderingen… De een vindt veranderingen heerlijk, de ander ontloopt ze liever. Veranderingen om de veranderingen. Genieten of horrible? Iedereen heeft zo z’n voorkeuren. Sommige mensen vieren hun hele leven op dezelfde plek vakantie. Anderen houden in een ‘been’-app alle landen waar ze zijn geweest bij. Sommige mensen werken 30+ jaren bij dezelfde werkgever (zoals mijn vader) anderen hoppen elk jaar. Sommige mensen bestellen altijd hetzelfde van de menukaart en anderen gaan voor het onbekende gerecht. Waar herken jij jezelf in?
Low / High Risk Taker
Netjes gezegd: ‘je bereidheid tot veranderen’, heeft natuurlijk ook te maken met het nemen van risico. Want… je weet wat je hebt, je weet -nog- niet zeker wat je krijgt. En de een speelt nou eenmaal graag op safe waar een ander het onbekende omarmt.
Dat zie je ook maar al te goed in organisaties en binnen teams gebeuren. Dan hoor ik, meestal van een ‘flexibele veranderaar’: ‘Ik snap er niks van – er zit zoveel weerstand. Kun jij er wat mee?’. Alsof ik een sleuteltje kan omdraaien en de persoon wél in beweging komt ;-)) Ik snap het wel hoor, want weerstand vertraagt. Er zijn botsende belangen, gedoe. Er is onzekerheid, angst voor het onbekende.
Wat mijn reactie meestal is? Meestal zeg ik iets als: ‘Weerstand betekent ook vaak betrokkenheid. Heb je enig idee waar die betrokkenheid ‘em in zit?’. Meestal volgt een vragende blik en een goed gesprek.
Betrokkenheid
Die betrokkenheid zit natuurlijk altijd op dingen die iemand fijn vindt. Bij mijn moeder is dat de prachtige tuin met grote vijver – het eerste waar ze elke morgen uit haar slaapkamerraam naar keek. Dat gaat ze in haar levensloopbestendige gelijkvloerse appartement echt wel missen.
In organisaties, teams en bij medewerkers zit betrokkenheid ook altijd op dingen die voor hen belangrijk zijn. Maar wat ‘belangrijk’ is, is perceptie. Voor een ander kan dat ‘belangrijk’ heel onbenullig lijken. Zoals bijvoorbeeld iemands werkplek. Ik begeleidde een team toen er een heuse rel over een werkplek ontstond (iedereen had daar een vaste plek). Een medewerkster weigerde een werkplek, want dan ‘keek ze op het station uit en dat tastte haar positieve werk-chakra aan.’ Tsja, ga subjectief gevoel maar eens met ratio bestrijden!
Bottom line
Veranderingsbereidheid is voor iedereen anders. Dat is niet goed of fout. Het is anders.
Ergens vanaf bewegen kost energie en geeft stress, dus: pushen heeft geen zin. Gras gaat ook niet harder groeien door eraan te trekken.
Wat werkt wel? Begrip tonen – oprecht luisteren – belangen boven tafel halen en bespreekbaar maken. Is consensus mogelijk?
Niet iedereen wil mee in een verandering. Soms zit er niks anders op dan afscheid nemen.
Ergens naartoe bewegen geeft energie en plezier, dus: samen onderweg zijn = net zo waardevol als het uiteindelijke doel bereiken.
AndersVreugde
Loop je als executive zelf vast in een verandering? Of binnen je team? Wil je van AndersAngst af? Neem gerust contact met me op of kijk even op mijn JETTING website.
En mijn ouders? Van hun prachtige woonplek weg bewegen zorgde voor stress en tranen, maar naar hun comfortabele appartement toe bewegen gaf onderweg veel gezelligheid en plezier. Zoals mijn vader terecht zei: ‘we gaan een nieuwe levensfase in’. Zo zag ik van dichtbij AndersAngst in AndersVreugde veranderen en het is straks de volgende bewoners van het ‘huis aan de dijk’ gegund om er net zoveel fijne herinneringen te creëren als wij na 37 jaar meenemen!
wees Wijs & blijf Gezond!
Greetz, Annejet
Hoi Annejet, Wat een goed artikel van je. Alle verschillende kanten van veranderingen. Niet goed en niet slecht maar anders. Spannende tijd voor je ouders en wat begeleiden jullie ze fantastisch. Succes met je volgende artikel.
Dankjewel Anke! Alles is Perceptie 😉