“Ik zou niet graag in jouw schoenen staan.” Heb jij dat ook wel eens gedacht of gezegd? Lees waarom het in een conflict juist enorm helpt om wél ‘in de schoenen van die ander’ te gaan staan. Oftewel, Empathisch Vermogen maakt je in allerlei (conflict)situaties effectiever. Wist je dat je je empathie kunt ontwikkelen? Voor jou in deze blog: direct toepasbare, praktische tips!
De serie over Conflicthantering geeft je realistische tips & tricks om zo goed mogelijk met een conflict om te gaan. Want, conflicten kun je niet altijd voorkomen. Hoe je ermee omgaat is een keuze.
Overstuur
Den Haag. We staan in de visumrij bij een ambassade voor een Aziatisch land. Misschien niet handig om hier te vertellen voor welk land ? Het loket is gevestigd in een klein souterrain en we zijn niet de enigen. Hutjemutje kijken we met stijgende verbazing naar de manier waarop de ambassademedewerker de visumaanvragers behandelt.
Een oudere dame heeft, in plaats van terplekke, haar handtekening thuis al op het formulier gezet. Ze wordt afgescheept met de mededeling het opnieuw in te vullen en weer achteraan de rij te sluiten. Maar haar Engels is niet zo goed en ze vraagt om uitleg. Ze wordt afgesnauwd en bot weggestuurd. “Not understand”, probeert ze nog. Ze wordt weggewuifd met: “GO, GO”.
Wij kijken elkaar aan en denken: “Blij dat we niet in háár schoenen staan!”
De gentleman aan het loket naast haar is op hetzelfde moment klaar en pakt de mevrouw bij haar arm. Hij fluistert: “Niet tegenspreken, komt u maar.” Ze is helemaal overstuur. “Ik snap het niet; alles is toch goed ingevuld? Ik begrijp niet wat hij zegt. Ik wil alleen maar naar mijn dochter. Wat is dit voor een…?” “Sttt, niet zo hard mevrouw”, zegt de man vriendelijk, “dit is niet de plek om in discussie te gaan. Blijf rustig, vul het formulier opnieuw in en doe wat ze vragen anders krijgt u dat visum nooit.” “Maar ik heb mijn leesbril niet”, sputtert ze. “Ik zal u helpen, maar blijf straks aan het loket beleefd en spreek niet tegen.”
ons Visum
Ondertussen hadden we allang door dat die ambassademedewerker ook gewoon Nederlands sprak. Wat een hork om tegen haar in ‘t Engels te blijven praten! We kregen dezelfde medewerker en in het Engels snauwde hij me toe dat ik het formulier met de verkeerde kleur inkt ingevuld had. Maar er stond nergens welke kleur het moest zijn. Diep van binnen begon er een vulkaan te borrelen. Ik haalde diep adem, ging niet in discussie, verontschuldigde me met mijn liefste glimlach, vulde het formulier opnieuw in en de reis werd onvergetelijk.
Zo onvergetelijk dat we door een onverschillige taxichauffeur, die de snelweg in Bangkok verruilde voor een binnendoor weg, onze vlucht misten. En we door onverwacht harde regenval op Koh Samui bijna van het eiland afspoelden ?
Belangen
Conflicten ontstaan door tegengestelde belangen. Jij wilt iets – die ander wil iets anders. Wij wilden een visum. Zo graag, dat we het ervoor over hadden ons ons door een horkerige medewerker te laten koeioneren. Was mijn innerlijke vulkaan daar in dat benauwde souterrain ontploft, was het vast anders gelopen.
Geloof het of niet, eigenlijk had ik het zelfs nog wel met die ambassademedewerker te doen. Ik verplaatste me in zijn situatie met de conclusie: ik zou gek worden in zo’n half ondergronds kantoor. Bedompt, met non-stop een massa ongeduldige, eigenwijze mensen voor je loket. Dat vergoelijkt niet zijn gedrag hoor, maar misschien worden de meesten van ons ook horkerig in zo’n werksituatie.
Empathie
Zien wat de ander ziet. Horen wat de ander hoort. Voelen wat die ander voelt. Je in de situatie van die ander verplaatsen. Meeleven, zonder het met zijn/haar gedrag eens te hoeven zijn. En dat, dát is Empathie. Het is echt waar, door Empathie gaan we ons socialer gedragen. Zonder deze reflectie had ik me waarschijnlijk niet met een vriendelijke glimlach voor de verkeerde kleur inkt verontschuldigd, maar was ik keihard de discussie aangegaan.
Hou je ook zo van die rechtbank series / films? Let maar eens op hoe vaak er een beroep wordt gedaan op je ‘in die ander verplaatsen’. Vanuit mijn executive coaching en mediation maak ik ook vaak gebruik van die reflectie. In de Schoenen van de Ander: hoe zou je leven er dan uitzien? Zou je dingen dan anders hebben gedaan?
Het doel van zo’n ‘Empathie’-interventie in mediation is dat partijen zich socialer naar elkaar gaan opstellen. En je ze samen sneller tot een betere oplossing kunt laten komen.
Empathie & EQ
Nu hoef je natuurlijk niet met Empathie te wachten tot je in een conflictsituatie bij de mediator aan tafel zit ? Juist niet! Empathie vermindert conflicten. Empathie is een facet van Emotionele Intelligentie (EQ) en vanuit de neurowetenschappen weten we dat een goed ontwikkeld EQ persoonlijk geluk én professioneel succes vergroot. Ook wordt je samenwerking met een grote variatie persoonlijkheden en karakters effectiever. Wie wil dat nou niet?
Weet jij eigenlijk hoe goed jouw Emotionele Intelligentie én Empathie ontwikkeld is? Reuze handig om eens een 0-meting te doen, bijvoorbeeld met de EQ-analyse. Meer informatie daarover vind je hier.
Wil je meer weten over EQ? Lees dan eens het beroemde boek van de grondlegger van de term Emotionele Intelligentie, Daniel Goleman.
Zoals beloofd krijg je in deze blog gelijk handige tips om jouw EQ – Empathie te vergroten.
Zes direct toepasbare Tips!
- Leer emoties herkennen. Wil je emoties bij anderen herkennen? Begin dan eerst bij jezelf. Hoe? Doe aan zelfreflectie en houd een emotiedagboekje bij.
- Denk na over: hoe kan ik overkomen? Vraag dit eens aan een persoon die je vertrouwt. En, hoe wíl ik overkomen?
- Verdiep je in Lichaamstaal. Er wordt wel gezegd dat lichaamstaal kunnen lezen jouw EQ met 10% opkrikt! Op YouTube staan er legio leuke filmpjes – zoekterm: lichaamstaal of body language. Op deze website kun je zelfs een gratis cursus over Body Language doen.
Heb je liever papier in je handen? Dan is het boek Lichaamstaal van expert Frank van Marwijk interessant! - Ga in de schoenen van de ander staan en vraag jezelf regelmatig af: wat zou ík in die situatie vinden, voelen, doen? Als het even kan, toets dan jouw inschatting bij die ander.
- Communicatietechnieken:
– stel oprechte vragen (onoprechte vragen hebben mensen zo door)
– luister onbevooroordeeld en actief - Hou vol! Je EQ – Empathie ontwikkelen kost tijd. Maar, is dat het niet waard als je communicatie en samenwerking met anderen verbetert!?
Vind je deze tips wel aardig, maar wil je écht serieus jezelf verder ontwikkelen? Neem dan gerust contact met me op om eens over Executive Coaching te praten. Dat is niet voor iedereen, maar wie weet… wel voor jou!
Hartelijke groet,
Annejet
Hoi Annejet,
Empathie is zo belangrijk. Als je empathie toont kun je die conflicten juist voorkomen. Beetje oog voor “iemand anders” maakt je wereldje zoveel mooier! En dat van de ander ook!
Dank voor het bespreken van dit onderwerp!
Groetjes, Marie
Zo is het maar net, Marie!