Wie zijn bij jou op de werkvloer de Klagers? En dan bedoel ik niet de oprechte Feedbackgever, maar de notoire Klager. En dan Klager met hoofdletter.
Altijd maar zeuren, zelfs over dingen die goed gaan. Altijd anderen de schuld geven. Geen verantwoordelijkheid nemen. Verwachten dat de ander het oplost. Geen poot uitsteken. Tegen de manager schoppen. Heerlijk wentelend in de eigen slachtofferrol. Luid verkondigend hoe zielig… etc. Heb je het beeld te pakken?
Wat doet de Klager met jou? Hoe voel je je na een gesprek met de Klager? Energie van gekregen? En net zo belangrijk: wat doet de Klager met de motivatie en ‘t werkplezier van de rest van je team?
Tijdverdeling
Klagers slokken je tijd en energie op. En het gekke is dat op de werkvloer (of in de familie; vriendengroep etc.) vaak de meeste tijd en aandacht naar deze personen gaat. Alhoewel in de minderheid, komt de Klager daardoor nog steviger in het klaagzadel en worden de ‘Goeden’ en ‘Toppers’ ondergesneeuwd.
Nu ken ik dat principe al heel lang en ‘What to do with Klagers?’ is een terugkerend thema in veel van mijn coachtrajecten. Maar soms weet iemand het zo treffend te omschrijven dat er niets aan toe te voegen valt.
Allard Droste
Voor mijn NOBCO vakgroep Executive Coaching, gaf Allard Droste (ondernemer) onlangs een uitbundige presentatie over zijn boek Semco in de Polder – Durf jij de vaste structuur los te laten en anders te gaan werken? Het kan eenvoudiger! Dit boek heeft vorig jaar bijna een maand op managementboek plek 1 gestaan en niet zonder reden. Ken je het boek?
Hoofdstuk 3 over Klagers in je organisatie is uit mijn hart gegrepen. Korte versie: Allard beschrijft dat hij zijn strategie van aandacht geven naar negeren verschoof. Hij communiceerde simpelweg ook naar het team dat hij de Klagers zou negeren. Daardoor hield hij veel tijd over voor de groep welwillenden en díe kwamen steviger in het zadel, niet de Klager.
Die aanpak vergt een beetje moed en een lange adem, maar binnen 1-2 maanden sorteerde het effect. En hoe! Klagen heeft niet meer ’t gewenste effect en wordt minder. De rest van het team voelt zich gesterkt en zij spreken de Klager sneller aan, zonder inmenging van de manager.
Executive Coaching
Klagers leveren in coaching mooie gesprekken op. Want hoe jij ’t liefste met Klagers omgaat, zegt net zoveel iets over jou als over de Klager…
Om in dit soort situaties stevig te staan, is het daarom essentieel om je Persoonlijke Leiderschap te blijven ontwikkelen. Een veelgebruikte term die gewoon betekent ‘het vermogen om effectief jezelf te leiden’. Het vermogen om proactief je doelen te realiseren door optimaal gebruik te maken van je kwaliteiten en talenten.
Maar ja, dan moet je wel weten wat je persoonlijke drijfveren, doelen, waarden, gedrag zijn en hoe dat bij anderen overkomt. Daar is eerlijkheid en moed voor nodig. Daarom is échte coaching niet voor iedereen. Durf JIJ de uitdaging aan?
Meer over Allard Droste weten?
Alhoewel ik dol op boeken ben, lukt het me echt niet om alle nieuwe managementboeken te lezen. Ik vind het inspirerend de auteur te zien, te horen. Dat brengt het boek daarna veel meer tot leven.
Onder andere Managementboek.nl organiseert dit soort bijeenkomsten.
Fijne dag!
Annejet