Gezocht: Leidinggevende m/v
Functie-eisen: Dom en Lui
Waarom is dit voor elke leidinggevende een must? Hoe ontwikkel je deze vaardigheden? Wat brengt ‘Dom en Lui’ jou en je team?
Probleem? Oplossen!
Pak een vacaturetekst voor een functie van Leidinggevende erbij en er worden dingen gevraagd als: proactief; doelgericht; oplossingsgericht; resultaatgericht, etc.
Zonder twijfel heel belangrijke vaardigheden, toch? Ik ken heel wat leidinggevenden die dit in de vingers hebben. Die echt genieten van de hele dag nieuwe uitdagingen aangaan en problemen oplossen. Good on you!
Eigenaarschap
Wat ik tegelijkertijd vaak van mijn coachees hoor is hoe ongelooflijk moeilijk het is om echt Eigenaarschap van je medewerkers te krijgen. Mopper de mopper, dat ligt natúúrlijk aan de medewerkers, da’s logisch. Of toch niet helemaal logisch…?
Wat betekent Eigenaarschap eigenlijk? Het betekent dat iemand zich ergens verantwoordelijk voor voélt en deze verantwoordelijkheid durft te némen. Dat ‘ie zich zelf eigenaar voor / van de uitkomst voelt. Dit lukt alleen niet, als je die verantwoordelijkheid simpelweg niet krijgt.
En dat is helaas wat er nog heel vaak in de ‘heat of the moment’ gebeurt. Als leidinggevende wordt je door een hulpvraag getriggerd. ‘Wat moeten we nu?’ ‘Hoe lossen we dit op?’ ‘Hoe dan?’ Misschien ook nog een lekker gevoel als er voor een oplossing cq. beslissing op je wordt geleund. Dus hakken maar die knoop én weer door!
Retour afzender
De uitdrukking ‘geef je een vis of leer je iemand vissen’ is niet nieuw, maar nog altijd waar. Telkens een vis geven om te eten, geeft de ander geen Eigenaarschap over simpelweg ‘ik ben zelf verantwoordelijk om in leven te blijven.’
En daar komt functionele Domheid en Luiheid om de hoek kijken. Ik leerde dit tijdens mijn mediationopleiding en voor een enorme proactieveling als ik best lastig, totdat ik de waarde ervan ontdekte.
Functionele Luiheid betekent dat je een proces faciliteert, maar niet zélf oplost. Lui zijn dus ? Hulpvragen stuur je retour afzender vanwege verkeerd bezorgd, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Tjonge, daar zeg je wat. Hoe ga jij dit oplossen?’ of ‘Welke opties heb je en welke wil je mee verder?’
Functionele Domheid helpt om informatie en de kern boven tafel te krijgen. Het is té gemakkelijk om te denken dat je vage uitspraken wel begrijpt… want hup een aanname is geboren! En aannames zijn funest voor effectieve communicatie en Eigenaarschap. Een opmerking als: ‘Ik vind het geen stijl’, is bijvoorbeeld snel vanuit je eigen perceptie uitgelegd. Domheid gevraagd! ‘Wat vind je precies geen stijl?’ en ‘Wat betekent dat voor jou?’.
Of ook veel gehoord en lekker vaag: ‘Je begrijpt wel wat ik bedoel.’ Domheid nodig! ‘Geen idee, wat bedoel je precies?’ Blijf weg bij aannames en stel vanuit oprechte interesse veel open vragen.
Resultaat
Het is waar, deze benadering kost in het begin meer tijd dan ‘hup oplossen en weer door’. Je resultaatgerichtheid wordt niet instant beloond, maar op termijn creëer je met Domheid en Luiheid een team van personen die zélf leren nadenken. Je laat verantwoordelijkheid waar die hoort en je leert je medewerkers zelf ‘vissen’. Zo ontwikkelen ze Eigenaarschap.
En laat Eigenaarschap en Autonomie nou een belangrijke voorwaarde zijn om werkStress te verlagen en werkPlezier te vergroten ?
Dus zet er in je volgende vacature voor een Leidinggevende vooral bij:
Functie-eisen: Dom en Lui
wees Wijs & blijf Gezond!
Groet, Annejet
Humoristisch verhelderend!!
Thanks ?