We doen allemaal aannames, ook jij, en de afgelopen 13 jaar heb ik gezien dat aannames grote gevolgen kunnen hebben voor je keuzes, je gedrag en je plezier. Wil je inside informatie en erachter komen hoe je in 5 stappen aannamevrij kunt leven? Lees snel verder.

Familiediner

Mijn ouders waren afgelopen week 52 jaar getrouwd. We zaten al te grappen dat bij 60 jaar de burgemeester komt en ze de vraag krijgen wat het geheim van hun lange huwelijk is. Dat is misschien voor een andere blog. In ieder geval hebben we een onwijs gezellig avond bij Restaurant Schippersrijk gehad.

Maar ja, hoe houd je een (familie)diner met totaal verschillende persoonlijkheden aan tafel, gezellig? Wat dat met aannames te maken heeft, vertel ik straks.

“Dat is een aanname”

Tijdens mijn coach- en mediationopleiding leerde ik over aannames en hoe belangrijk het is om er niet vanuit te gaan dat je wel weet wat de ander bedoelt, of denkt of vindt, maar om altíjd te toetsen. Te luisteren. Vragen te stellen. Nieuwsgierig te blijven. En om dat te oefenen riep ik jarenlang, telkens als ik iemand een aanname hoorde doen: “Dat is een aanname! Dat weet je niet. Handig om eerst te toetsen.” Bij mij in de familie werden ze gek van mij met m’n aannamecommentaar. Maar na een poosje begonnen ze het zelf ook te zeggen, dus we hebben ‘t er maar ingehouden. Overigens krijg ik ‘em in alle intonaties net zo hard terug hoor: “Dat is een aanname AJ!”

Aannamevrij

Waarom zou je los willen komen van aannames? Zoals net gezegd, aannames kunnen grote gevolgen hebben voor je keuzes, je gedrag en je plezier. Je kunt bijvoorbeeld denken: “Mijn partner is toch niet geïnteresseerd in mijn verhaal.” En dus vertel je het maar niet, ga je misschien lopen nukken (“hij/zij wil ook nooit luisteren”), zwijgen en wordt je er chagrijnig van. En de volgende keer… precies. En de volgende keer… nog erger. En na een poosje denk je: “We passen niet meer bij elkaar”.

Aannames kunnen grote gevolgen hebben, zowel in privé als zakelijke relaties. Een zakelijk voorbeeld over Nicky kun je in deze blog lezen.

Herken je haar aannames en de gevolgen die dat voor haar carrière had kunnen hebben?

Trouwens dat ‘niet geïnteresseerd zijn’ van die ander concludeer je misschien door gedrag wat je ziet (bijvoorbeeld, vastgekluisterd aan telefoon). Maar heb je ’t ‘niet geïnteresseerd zijn’ ook getoetst? Waarschijnlijk niet, want je dénkt immers al precies te weten hoe die ander gaat reageren, toch? Toets het! Bijvoorbeeld met: “Lieverd, ik wil je iets belangrijks vertellen, maar omdat je druk met je telefoon bent, denk ik dat je niet in mijn verhaal geïnteresseerd bent. Is dat zo?” Het zal je verrassen als de ander prompt de telefoon neerlegt, je op de bank trekt en zegt: “Schat, natuurlijk ben ik in je verhaal geïnteresseerd, vertel!”

Verwonderingsswitch

Wat mij al die jaren helpt om niet (of in ieder geval veel minder) in aannames te schieten is door nieuwsgierig te zijn. Mijn verwonderingsswitch aan te zetten en daardoor niet te bedenken wat die ander vindt of voelt of wil, maar door vragen te blijven stellen. En nog steeds wordt ik verrast.

Zo was ik deze week op een bijeenkomst en ik zag iemand met gefronst voorhoofd wat verloren voor zich uit staan kijken. Mijn eerste interne reactie was: “Nou dat is ook niet aantrekkelijk om op af te stappen.” Maar nee, “dat is een aanname AJ!”, en ik zette mijn verwonderinsswitch aan, stapte op de dikke frons af en kreeg een onverwacht leuk en interessant gesprek. Binnen letterlijk 1 minuut begreep ik de reden van de ongezellige lichaamstaal. Ze had aan haar moeder staan denken die nogal ziek is en waar ze veel voor zorgt. Eigenlijk was het bijzonder dat ze tijd had kunnen maken om hier met mij te staan praten. Het bleek een creatief persoon te zijn die alles van social media weet; zo iemand
die je maar wat graag in je netwerk wilt…

In 5 stappen – Aannamevrij

Heb je hierboven tussen de regels door de aannamevrij tips & tricks gezien? Niet?
Don’t worry, hier nog even op een rij voor je:

  1. Vraag je af: is dit mijn perceptie of weet ik dat 100% zéker? (“Dat is een aanname!”)
  2. NIVEA: niet invullen voor een ander!
  3. Toetsen Toetsen Toetsen
        hoe?
  4. LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
  5. Zet je Verwonderingsswitch aan!

Wat dat je brengt? Rust in je hoofd, meer plezier in relaties en na 52 jaar houd je daar ook een familiediner nog altijd mee gezellig ?

Warme groet,
Annejet

 (fotoverantwoording: website Restaurant Schippersrijk)

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.