Wanneer werd jouw veerkracht voor het laatst op de proef gesteld? Kreeg je mentaal een klap te verwerken? Werd je door een stressvolle situatie uit het lood geslagen?
Met stip op nummer één staat bij ons, op dit moment, de ergste opstand in jaren die twee weken geleden hier in Ecuador uitbrak. Daar zo meer over, maar eerst, waar hebben we het
eigenlijk over?
Wat is veerkracht?
Waar ik bij het woord veerkracht direct aan moet denken, is zo’n springveer die mijn broer vroeger had. Ken je die? Een klein tikje en de veer ‘liep’ van de trap. We waren er uren zoet mee.
Nu zijn er zijn veel definities over veerkracht te vinden, allemaal vanuit een andere invalshoek. Maar uiteindelijk gaat het allemaal over ’t omgaan met tegenslag en stressvolle situaties, zodat je (snel) weer verder kunt gaan.
In sommige oude definities kom je trouwens ook wel tegen dat veerkracht is ‘de vorige stand weer innemen’. Maar dat kan volgens mij niet. Want door iedere tegenslag wordt je als mens gevormd en ben je nooit meer helemaal dezelfde. Net als bij ons, toen de brandende wegversperringen en boze inwoners van Ecuador dichterbij kwamen dan we nog leuk vonden.
Jouw Triggers?
Een groot deel van jouw eigen veerkracht wordt bepaald door hoe je als mens in elkaar zit (als we externe hulpbronnen er even buiten laten). Het is dus van heel veel verschillende factoren
afhankelijk en bij iedereen anders. Hoe hoog is jouw talent ‘veerkracht’ ontwikkeld? In welke mate begrijp je je eigen emoties in een situatie en kun je die reguleren? Hoe goed ben je in staat een situatie te overzien, te relativeren en er actie op de ondernemen? En, er het liefst sterker uit te komen.
Het antwoord op die vragen hoef je níet pas te ontdekken als je in een veerkracht-op-de-proef-stellende-situatie zit! Het begrijpen wat triggers voor jou zijn bij tegenslag of stressvolle situaties kan een eerste stap zijn.
opstand in Ecuador – Triggers
Zo begreep ik heel goed wat mijn triggers waren, toen Ecuador van het ene op ’t andere moment in een soort oorlogszone veranderde en we serieus bang waren dat er een burgeroorlog zou uitbreken.
Stressvolle triggers voor mij waren: het gevoel van controle kwijt te zijn. De weg uit het berggebied was afgesloten, het was gevaarlijk en we moesten thuis blijven: mijn vrijheid werd aangetast. Het gebied werd niet meer bevoorraad en we moesten het doen met ’t drinkwater en eten wat we hadden: ik had niet meer zelf de touwtjes in handen. En in plaats van actie te kunnen ondernemen, moest ik passief afwachten wat er ging gebeuren.
Die analyse van mijn triggers hielp me om de situatie te relativeren. Ik bleef mezelf afvragen: wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat we vanaf vandaag op water/voedsel rantsoen moeten? Paar kilootjes eraf is niet verkeerd. Dat we het huis niet uit kunnen? Relax en ga lekker lezen, schrijven en nadenken! Dat we over twee weken niet bij het vliegveld voor onze terugvlucht kunnen komen? Dat ons visum verloopt? Dat, dat, dat…?
Externe hulpbronnen
Veerkracht bij tegenslag of een stressvolle situatie wordt ook bepaald door externe hulpbronnen waar je op kunt terugvallen. Bijvoorbeeld als anderen die iets soortgelijks hebben meegemaakt en daar goed uit zijn gekomen, dat met je delen. Als anderen je helpen met positieve gedachten: “Je laat door één dingetje, de rest toch niet bederven?” of met mijn favoriete, relativerende vraag: “Wat is nou het ergste dat kan gebeuren?”
Zodat je, net als de springveer van mijn broer, met een klein positief zetje weer ‘van de trap kunt lopen’.
Waarheid als een koe
Het is simpel. Op veel dingen die om ons heen gebeuren heb je niet direct invloed. Waar je altíjd invloed op hebt, is hoe je in situaties reageert. Leer jezelf beter kennen, begrijp je triggers en train je veerkracht!
Zo snel als de opstand in Ecuador begon, zo plotseling stopte het geweld.
Dus zoals gepland, ben ik op 1 november weer terug in Nederland. Wil je jouw triggers ontdekken en je veerkracht vergroten? Ik heb tot februari nog ruimte voor maximaal twee trajecten.
¡Hasta pronto!
Annejet
Very interesting to see how you are able to relate your specific experiences in Ecuador with what you teach in your seminars. It shows the reader how these ideas can be implemented in personal life as well as in business. And be succesfull!!
Thank you for your comment! Very valuable from a person with your experience 🙂