Hou jij ook zo van reizen? Bij hoeveel afwisseling vind jij ‘t nog leuk? De afgelopen 1,5 jaar sliepen we onderweg in maar liefst 43 verschillende bedden! Van verzengend heet op tropisch zeeniveau, tot bibberend van de kou (met ongeveer onze hele koffer kleren aan) op bijna 4000 meter hoogte. Hoe die continue afwisseling voor een ASS- én NT-brein nog leuk is? Lees wat 43 bedden met flexplekken te maken heeft + 10 thuiswerk Tips voor jou!

Een autistisch (ASS) brein en een neurotypisch (NT) brein denken verschillend en verwerken informatie dusdanig anders, dat ze elkaar niet begrijpen, ook gewoon niet kúnnen begrijpen. En dat is niet een kwestie van ‘je best doen’ of quick fix. Dat is ingewikkeld en kan voor beide breinen frustrerend zijn. Met deze serie over Autisme Spectrum Stoornis (ASS) delen we onze inzichten vanuit beide breinen en we hopen je met onze kennis en ervaring te helpen. Elke blog gaat over een ander facet van ASS.

het Grote Onbekende

In vorige blogs heb ik er al uitgebreid over geschreven: prikkels. Een ASS-brein heeft meer tijd nodig om prikkels te verwerken en te veel zorgen voor een opstopping op de prikkelbreinsnelweg. In het ergste geval ontstaat een ‘kettingbotsing’. Verder houdt een ASS-brein van voorspelbaarheid, weten wat er komen gaat en zich daar op kunnen instellen. Met dat in gedachten is in 1,5 jaar in 43 verschillende onbekende bedden slapen beste een ding.

Wij hebben samen met onze verschillende breinen al heel wat reizen gemaakt. En ook Rob is mét ASS-brein avontuurlijk ingesteld. Hij zei altijd: “I’ve liked to seen Montana” (uit Hunt for the Red October), dus wij naar Seattle en van daaruit naar Montana. Meestal, en ook die keer, gaan we van start met alleen een ticket naar de bestemming en een boeking voor de eerste overnachting. O ja, en de huurauto. Globaal weten we dan wat we willen zien, maar niet alles is van tevoren tot in de puntjes uitgestippeld. ’s Morgens de grote wegenkaart op de motorkap en onderweg een hotel regelen. Helemaal à la mijn NT-brein.

Op de meeste van die reizen wisten we ook helemaal niet dat Rob een ASS-brein heeft. En natuurlijk is het ene ASS-brein ‘t andere niet. Met een hoog IQ, zoals bij Rob, worden er cognitief meer dingen gecamoufleerd; dingen die overigens in een ASS-brein intuïtief niet bestaan! Nadeel van dat camoufleren voor omgeving is (lees: voor mij) dat ik het nog steeds niet altijd door heb wanneer er een opstopping ontstaat.

het Kleine Onbekende

Maar nu we het dus wél weten van zijn ASS-brein, passen we ons reisgedrag er meer op aan. Niet dat we voor de volledig tot in detail uitgestippelde rondreizen gaan hoor, maar we bouwen bijvoorbeeld meer structuur en rustmomenten in. Niet meer een koffer delen, maar allebei onze eigen koffer. In hotels gaat Rob standaard ’s morgens naar ‘t ontbijt, ook als ik niet ontbijt. Niet doorjakkeren, maar langer op één plek blijven. Zonder ’t hardop toe te geven is die rustigere aanpak voor mijn NT-brein ook best fijn ?

Tegenwoordig kun je op Google Earth ook de omgeving bekijken. Het komt bij mij niet eens op, maar Rob bekijkt graag vooraf de omgeving zodat ‘ie weet waar hij straks aan toe is. Dan hoor ik: “nou ik hoef er dus niet meer naartoe; ik ben er al geweest!”

Prikkelmanagement op de werkvloer

Eigenlijk is ’t op de werkvloer niet zo anders dan onze reizen. Toen flexplekken hip werden, was dat een verschrikking voor o.a. ASS-breinen. Weg voorspelbaarheid, behalve dat je elke dag op een andere plek zit, alsof je ’s morgens niet weet waar je vannacht slaapt. Een dikke 200x per jaar niet weten waar je morgen gestationeerd bent, wie er naast je zit en geen tijd om te wennen. Wie flexplekken ooit bedacht heeft, heeft een empatisch vermogen van 0,0 en moet wel een stand-alone productiviteitsgen hebben!

Nu met Corona lijkt het makkelijker, want we werken lekker allemaal vanuit huis, toch? Voor een deel waar, maar de structuur die een ASS-brein houvast geeft, is wel foetsie. Een nieuwe structuur vinden, is echt belangrijk en een ASS-brein kan daar hulp bij gebruiken. Veel NT-breinen kunnen hier trouwens ook een helpende hand gebruiken!

StructuurTips

1. Sta op je normale opstatijd op.

2. Hoe chaotisch of blehhh je je ook voelt: maak elke dag je bed netjes op (dat helpt!)

3. Verzorg je zoals je normaal naar werk gaat (scheren / make-up / je lievelingsluchtje).

4. Trek iets aan waar je je aantrekkelijk in voelt! (geen jogging dus)

5. Geen kinderen om naar school te brengen? Loop een rondje frisse lucht (misschien gelijk langs de bakker?) en arriveer op je thuiswerkplek.

6. Hoe begon je je werkdag op kantoor? Doe hetzelfde thuis.

7. Blijf niet zitten; neem die break!

8. In de lunchpauze normaal een rondje met collega’s lopen? Woont een collega in de buurt? Loop met of zonder lekker je lunchrondje!

9. Maak aan het eind van de dag je prio / to do lijst voor morgen.

10. Computer uit = computer uit.

Kers op de Taart

Als afsluiting van een lange reis met veel verschillende (vaak ellendige) bedden, nemen we de laatste nachten altijd een superluxe hotel waar je twee keer met je ogen knippert als je je kamer binnenkomt. Met zo’n enorm bed met dikke matrassen en dikke kussens waar je in verdwijnt, met knisperen lakens en zachte badjassen met slofjes. Met een wellness en geweldige roomservice. Zoals die keer in Thailand toen we tegen Van der Valk prijs in een van de mooiste hotels in Bangkok zaten – good memories!

Als je over een jaar op deze Corona-thuiswerk-tijd terugkijkt, waar wil jij dan aan denken? Welke goede memories kun je ondanks deze frustrerende tijd creëren? Als je eigen ‘kers op de taart’!?! Leuk als je je tips hieronder met andere lezers deelt!

Hartelijks van ons NT- & ASS-brein,
Annejet & Rob

PS het bed op de foto was nummer 41 in Puerto Viejo, Costa Rica – rondom zat geen glas maar alleen muggengaas, zodat alle tropische geluiden day and night binnenkomen en beestjes niet ?

ONZE LEESTIPS

Voor ouders lijkt dit boek ons fijn   Autisme kinderboek met werkmateriaal (2020)

Andere interessante boeken:

Met autisme valt goed te leven

Partners in autisme

Autisme glASShelder uitgelegd

Dit is autisme

 

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.