Massaal vinden we de Coronamaatregelen vervelend, onhandig, beperkend en ongezellig. Want het leven van de meeste mensen – en waarschijnlijk ook dat van jou? – speelt zich niet 24/7 thuis af, maar het grootste deel daarbuiten. Op werk, de sportclub, met vrienden, familie, feestjes, uitgaan, naar theater, bioscoop, winkelen, terrasje pakken, uit eten, reizen,
enz. enz. Wat mis jij in deze verplichte thuisblijfperiode het meeste? Hunker je ook zo naar… vul maar in.
Ingetogen Rust
Wist je dat er mensen zijn voor wie deze periode van ingetogen rust een zegen is? Een verademing. Ongelooflijk hè, dat er personen zijn die ervan dromen dat deze beperkingen for ever blijven. Die personen zijn er genoeg, geloof me. Dan heb ik het natuurlijk niet over de enorme, onoverzichtelijke economische en persoonlijk leed impact van deze crisis. Dat wens je niemand toe. Maar dan heb ik het over…
Social Distancing
…want social distancing is voor een onbegrepen groep in onze samenleving een opluchting. Een groep die er aan de buitenkant normaal uitziet, maar waarvan de hersenen op een andere manier informatie verwerken.
“Yes, maar liefst 1,5 meter verplicht afstand houden, hoe fijn! Dat hadden ze eerder mogen uitvinden. Al die sociale interactie met onbegrijpelijk non-verbale communicatie waar je mensen moet zoenen, aankijken en de goede dingen moet zeggen, hoera uitgebannen! Verplichte feestjes waar ‘gezellig’ betekent, harde muziek en steeds harder door elkaar praten; eindelijk verboden. Niet meer naar onbekende plekken hoeven te gaan. Niet meer dan 3 personen bij elkaar. Geen onverwachte situaties. Geen onbekende mensen. Geen gezeur aan m’n kop. Geen energy drains meer. Rust.”
Mijn relatie met…
Hoe ik weet dat er mensen zijn die social distancing een zegen vinden? Nou, dat komt omdat ik er al ruim 27 jaar een relatie mee heb. En het wordt tijd dat ik hier meer over ga schrijven. Gewoon omdat, wat ik weet anderen kan helpen meer begrip te krijgen. Begrip voor die collega, vriend, broer, zus, partner, ouder. Je weet wel, die ‘tikkie anders persoon’ in je omgeving.
Waar ik het over heb? Personen met ASS oftewel autisme spectrum stoornis.
Nee, ik heb geen ASS, mijn hersenen werken kennelijk ‘normaal’. Maar een paar jaar geleden kreeg Rob, de dag voor ons 25-jarig huwelijk, de diagnose ASS. Weliswaar ASS met een hoog IQ maar toch, het is en blijft ASS.
En opeens had hij het stempel ‘gehandicapt’. Een handicap die overigens niet met een therapietje te ‘fixen’ is. Waar je mee zult moeten leren leven. Het is wat het is. En opeens vielen er met deze diagnose zoveel puzzelstukjes op z’n plek.
Perceptie
In coaching hoor ik ontelbaar vaak: “ja maar, dat vindt toch iedereen”. Ondanks al dat ‘gecoach’ in Nederland, vinden we het nog steeds moeilijk om Begrip te hebben voor een andere perceptie. Kijken we zo makkelijk door onze eigen bril naar de wereld om ons heen. Mijn steevaste antwoord is dus ook: “nee, dat vindt niet iederéén, dat vind jij.”
Twee waarheden
“Al deze crisismaatregelen zijn verschrikkelijk en ik mis mijn sociale contacten” versus “Ik zou wensen dat het altijd zo blijft” zijn twee waarheden die naast elkaar mogen bestaan. Ze hoeven elkaar niet te snappen. Ze kúnnen elkaar simpelweg niet snappen. Maar geen van beide hoeven we te bagatelliseren. Ze mogen allebei Zijn. Ook in tijden van Corona of juíst in tijden van Corona. Laten we ze ook gewoon allebei Zijn?
Vanuit Costa Rica, wens ik je een goede gezondheid toe!
Annejet
Mooi geschreven Annejet!
Uit jouw mond een dankbaar compliment Kim!
Voor heel veel mensen een eye opener!!
Dat was ook precies de bedoeling 🙂 thanks!
Je weet dat ik dit herken. Ik heb een zoon voor wie het nu niet anders is, dan anders. Hoewel les op afstand voor hem wel ingewikkeld is – Social Distancing kan ook gebruikt worden als strategie om je te onttrekken, niet alleen aan het “too much”, maar ook aan het dagelijks leven. En dat houdt een gevaar in. Het leven moet namelijk wel doorgaan.
Dank voor je bericht Tina! Je hebt gelijk, in onze perceptie kan iemand zich niet volledig onttrekken; je moet naar school, dat feestje of die familiebijeenkomst etc. En als ouder kun, moét je je kind soms overrulen. Rekening houden met, is maar tot op bepaalde hoogte mogelijk en helemaal als je meer kinderen hebt. Maar als iemand volwassen is, wordt dat overrulen ingewikkeld. Dus ook in het geval van ASS heel belangrijk om erachter te komen wat iemands Driving Forces zijn. Er is altijd wel íets waardoor iemand positief in beweging gezet kan worden. Dat geldt trouwens voor ons allemaal 🙂
Precies goed, Annejet. Beide waarheden kunnen zelfs in 1 persoon bestaan. Ik vind die 1,5 meter en niet aan elkaar zitten echt superfijn, en dat mag gelukkig ook. Maar andere social distancing, bijvoorbeeld niet meer echt bij mijn ouders op visite kunnen, dat mag van mij wel snel weer voorbij zijn!
Fijn dat je er zo open over schrijft!!
Vanuit Surhuisterveen: blijven jullie ook gezond alsjeblieft!?
Goede opmerking, Marie! Maar er is ook nog zo iets als gedragsstijlen en sommige gedragsstijlen vinden een beetje afstand ook wel prettig. En ja, reflectief / pro-actief kun je beide in je hebben. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je ASS hebt 😉 dan spelen er meer factoren mee. Maar áls je ASS hebt en daarbij ook nog reflectieve gedragsstijlen, wordt het best een beetje ingewikkeld. Ik hoop dat je snel weer naar je ouders kunt!
PS artikel natuurlijk met akkoord van Rob gepubliceerd, maar het is goed om er nu open over te zijn waardoor anderen geholpen kunnen worden.
Vanuit zonnig Den Haag, ook hier wordt het in huis als prettig ervaren, niet bij allemaal, maar er zitten er wel een paar te genieten van de rust en het overzichtelijke wat de situatie met zich meebrengt.
En ik kan je zeggen die twee percepties passen prima naast elkaar.
Pas goed op jezelf en elkaar, liefs!
Fijn om dat te horen Barbara! Het vergt toch van iedereen wat veerkracht om nu hele dagen thuis te zijn. Wat je de afgelopen jaren in je gezin geïnvesteerd hebt, heb je nu voordeel van 🙂 Blijf gezond!
Een mooi, genuanceerd stukje van een ervaringsdeskundige…ik wacht op meer 🙂
Dank voor je comment, Katja! Dat je de nuance opmerkt, wordt ik blij van. De volgende blog is in de maak 😉