Massaal vinden we de Coronamaatregelen vervelend, onhandig, beperkend en ongezellig. Want het leven van de meeste mensen – en waarschijnlijk ook dat van jou? – speelt zich niet 24/7 thuis af, maar het grootste deel daarbuiten. Op werk, de sportclub, met vrienden, familie, feestjes, uitgaan, naar theater, bioscoop, winkelen, terrasje pakken, uit eten, reizen,
enz. enz. Wat mis jij in deze verplichte thuisblijfperiode het meeste? Hunker je ook zo naar… vul maar in.

Ingetogen Rust

Wist je dat er mensen zijn voor wie deze periode van ingetogen rust een zegen is? Een verademing. Ongelooflijk hè, dat er personen zijn die ervan dromen dat deze beperkingen for ever blijven. Die personen zijn er genoeg, geloof me. Dan heb ik het natuurlijk niet over de enorme, onoverzichtelijke economische en persoonlijk leed impact van deze crisis. Dat wens je niemand toe. Maar dan heb ik het over…

Social Distancing

…want social distancing is voor een onbegrepen groep in onze samenleving een opluchting. Een groep die er aan de buitenkant normaal uitziet, maar waarvan de hersenen op een andere manier informatie verwerken.

“Yes, maar liefst 1,5 meter verplicht afstand houden, hoe fijn! Dat hadden ze eerder mogen uitvinden. Al die sociale interactie met onbegrijpelijk non-verbale communicatie waar je mensen moet zoenen, aankijken en de goede dingen moet zeggen, hoera uitgebannen! Verplichte feestjes waar ‘gezellig’ betekent, harde muziek en steeds harder door elkaar praten; eindelijk verboden. Niet meer naar onbekende plekken hoeven te gaan. Niet meer dan 3 personen bij elkaar. Geen onverwachte situaties. Geen onbekende mensen. Geen gezeur aan m’n kop. Geen energy drains meer. Rust.”

Mijn relatie met

Hoe ik weet dat er mensen zijn die social distancing een zegen vinden? Nou, dat komt omdat ik er al ruim 27 jaar een relatie mee heb. En het wordt tijd dat ik hier meer over ga schrijven. Gewoon omdat, wat ik weet anderen kan helpen meer begrip te krijgen. Begrip voor die collega, vriend, broer, zus, partner, ouder. Je weet wel, die ‘tikkie anders persoon’ in je omgeving.

Waar ik het over heb? Personen met ASS oftewel autisme spectrum stoornis.

Nee, ik heb geen ASS, mijn hersenen werken kennelijk ‘normaal’. Maar een paar jaar geleden kreeg Rob, de dag voor ons 25-jarig huwelijk, de diagnose ASS. Weliswaar ASS met een hoog IQ maar toch, het is en blijft ASS.

En opeens had hij het stempel ‘gehandicapt’. Een handicap die overigens niet met een therapietje te ‘fixen’ is. Waar je mee zult moeten leren leven. Het is wat het is. En opeens vielen er met deze diagnose zoveel puzzelstukjes op z’n plek.

Perceptie

In coaching hoor ik ontelbaar vaak: “ja maar, dat vindt toch iedereen”. Ondanks al dat ‘gecoach’ in Nederland, vinden we het nog steeds moeilijk om Begrip te hebben voor een andere perceptie. Kijken we zo makkelijk door onze eigen bril naar de wereld om ons heen. Mijn steevaste antwoord is dus ook: “nee, dat vindt niet iederéén, dat vind jij.”

Twee waarheden

“Al deze crisismaatregelen zijn verschrikkelijk en ik mis mijn sociale contacten” versus “Ik zou wensen dat het altijd zo blijft” zijn twee waarheden die naast elkaar mogen bestaan. Ze hoeven elkaar niet te snappen. Ze kúnnen elkaar simpelweg niet snappen. Maar geen van beide hoeven we te bagatelliseren. Ze mogen allebei Zijn. Ook in tijden van Corona of juíst in tijden van Corona. Laten we ze ook gewoon allebei Zijn?

Vanuit Costa Rica, wens ik je een goede gezondheid toe!
Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.