En toen zetten we afgelopen donderdagnacht na ruim een half jaar lockdown Costa Rica, weer voet op Nederlandse bodem. Ken je dat fijne gevoel als je van een lange reis terugkomt en je je eigen huis binnenstapt? Deze keer was het voor ons een beetje anders, want we reden naar ons nieuwe appartement waar de verhuizer onze spullen had neergezet, maar waar we zelf nog nooít waren geweest. We hoorden geen zwoele tropische geluiden meer, alleen een enkele Hollandse mus. Een hele verandering! Hoe ga jij met ingrijpende veranderingen om? Hoe kun je van een verandering een succes maken?
de Kern van Verandering
In de meeste artikelen over veranderprocessen worden een aantal fasen beschreven waar je doorheen moet, of waar je je medewerkers doorheen moet zien te krijgen. De fasen verschillen van site tot site een beetje, maar een super bekend veranderingsmodel is die van bedrijfskundige Dr. John Kotter (8 fasen). Als je het leuk vindt: Kotter legt de kern ervan in zo’n 4 minuten op YouTube uit.
Het allerbelangrijkste is, dat verandering niet door ratio in gang wordt gezet, maar door gevoel met daaraan verbonden een emotie. En dat is logisch. Ik zeg altijd: “Mensen onthouden niet wát je zegt, maar wel de emotie die ze erbij voelen”. Zonder emotie, geen gevoel voor urgentie en noodzaak. En zonder gevoel voor urgentie en noodzaak, geen veranderbeweging.
Wil je de diepte in met de 8 veranderfasen van Kotter? Natuurlijk heeft hij er een boek over geschreven!
Leiderschap bij verandering
Mindset
Je zult het vast met me eens zijn dat bij een verandering mindset dus bepalend is en je mindset beïnvloedt vervolgens hoe je met een nieuwe situatie omgaat.
Toen wij in Costa Rica waren overleed onze zwager in NL. Gevoel voor urgentie alom, maar ja, we zaten op 9000 km afstand en de luchthaven was gesloten. We konden simpelweg niet naar onze familie om samen te rouwen en troost te bieden. Wat we wel konden was videobellen, bloemen sturen en de herdenking via Zoom bijwonen. En we konden op het mooie verlaten Pacifische strand onze eigen herdenking houden. En nu we terug zijn in NL, kunnen we na onze 10 quarantainedagen alsnog naar onze familie toe. Mindset. Kijken naar wat er wél is, doet meer dan blijven hangen in wat niet mogelijk is.
Softie
Bij veranderingen wordt vaak gestuurd op analyse, onderzoek, feiten, rationele argumenten. En dan is het niet zo gek dat mensen met hun hakken in het zand gaan. In de ontkenningsfase of regelrechte weerstand schieten. Aandacht voor de zachte menskant zet wél in beweging. Door mijn jarenlange werk met cliënten van mijn bureau JETTING heb ik dat van dichtbij telkens zien gebeuren.
Maar het principe is zó simpel. Het werkt niet alleen in de businesswereld maar is ook privé toepasbaar. Onze verandering van terug naar Nederland bijvoorbeeld benaderde ik wekenlang alleen vanuit ratio. Blijven of teruggaan? Teruggaan of blijven? Ik maakt lijstjes vol plussen en minnen en gaf elk onderdeel een score. Ik moést mijn keuze toch kunnen onderbouwen! Maar telkens liep ik vast en pas toen ik mijn gevoel toeliet, was de keuze snel gemaakt.
Dus als je van nature wat meer een rationeel type bent, wees dan af en toe ook gerust een ‘softie’!
Succes
Ons buitenlandavontuur staat nu on hold, maar wie weet wat de toekomst nog brengt! Altijd goed om te blijven Dromen, Durven, Doen, toch? Ken je dit boek van Ben Tiggelaar? De moeite waard. Ik noemde hem geloof ik ook al in mijn vorige blog Gevangen in Paradise.
Hoe dan ook: This Girl Is… Back In Town! Dus zet je maar schrap, want ik ga er Pura Vida weer lekker vol tegenaan ? met: executive coaching | training | assessments | mediation.
Tot spreeks of ziens!
Annejet
PS Leuk als je deelt hoe jij met veranderingen omgaat!