PURA VIDA

Ben jij wel eens in Costa Rica geweest? Wat vond je ervan? Wij zijn hier nu 3 weken en tjonge, niet voor niets staat Costa Rica op plek 12 (van de 156 landen) in het UN World Happiness Report!

Pura Vida

Net als ons Nederlandse woord Gezellig, is het in Costa Rica veel gehoorde Pura Vida ook niet in één woord uit te leggen. Letterlijk vertaald betekent het ‘puur leven’, maar ’t wordt in superveel verschillende contexten gebruikt. Wat Pura Vida met conflicthantering te maken heeft en wat jij eraan hebt? Lees dan snel verder.

Attitude

Pura Vida – in Costa Rica zijn het niet gewoon twee woorden voor ‘de eenvoud van goed leven’ of vreugde, geluk, optimisme, noem maar op. Nee, het is een attitude een houding. Waar we ons in Nederland over van alles en nog wat druk maken, zeggen ze hier “tranquillo” tegen je, oftewel “relax / geen stress”. Zo probeerde ik hier in de supermarkt, in Nederlands tempo, alle boodschappen gestrest en zo snel mogelijk in een tas te proppen, toen ik naast me hoorde: “Señora, tranquillo”. Deze vriendelijk gebruinde man pakte voor me in, reed het karretje naar m’n auto; ik gaf hem 300 colones en hij zei met een gewéldige-witte-tanden-glimlach: “Pura Vida”.

Tja, do I need to say more…

Waar we in Nederland zeggen: “Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” en dat Calvinistische: “een beetje lijden is goed voor je”, zeggen ze hier in Costa Rica simpel Pura Vida. Ik weet niet waar jíj blijer van wordt, maar ik weet inmiddels wel waar ík blijer van wordt. Overigens moet ik eerlijk toegeven dat ik ook jarenlang chagrijnig deed hoor als er bijvoorbeeld een sloom figuur voor me bij de kassa stond te hannesen met inpakken. Dan dacht ik ook dingen als “ik heb wel wat beters te doen” en “opzouten nou”. Daarom scande ik in NL graag zelf boodschappen, maar dát heb ik hier nog niet gezien.

¿Porque?

Waarom maken we ons in NL toch zo druk om van alles? Waarom moet ons leven steeds sneller en efficiënter? Waarom proppen we zóveel in 24 uur? Nog even dit, nog even dat. Hup, gooi er maar een mindfulness training tussendoor, dat helpt. Waarom maken we elkaar met z’n allen gek? Ik heb er jarenlang aan meegedaan en in dit Pura Vida-land weet ik gewoon niet eens meer waarom. Waarom stond ik opgefokt bij de kassa? Waarom pakte ik na 1 minuut wachten in een restaurant al zelf de kaart? Waarom was mijn agenda tot op de minuut dichtgetimmerd? En wat ben ik er nou, behalve dat regelmatig op hol geslagen hart, echt mee opgeschoten? En jij? Wat doe jij?

Pura Vida & Conflicten

De houding die ik hier om me heen zie, is dat mensen niet zo snel boos worden of op hun recht gaan staan. In de drukke Central Valley waar de meeste mensen wonen, is het elke dag een gedoe in het verkeer en de files zijn eindeloos. Laatst toeterde er iemand gefrustreerd, waarop Rob uit het raampje riep: “Pura Vida!” en een lach terugkreeg. Over het algemeen neemt de Costaricaan het leven zoals het is. Ik moét om 14u op die afspraak zijn? Niks, je komt aan wanneer je er komt. Wij Europeanen vinden dat ondenkbaar en vervelend. Want, pünktlichkeit muss sein! Maar mensen staan hier niet continue op hun (vermeende) recht. En da’s best fijn.

Conflicthanteringsinzicht?

Als je dit nou zo leest, hoe zou jij Pura Vida dan aan conflicten koppelen? Bedenk, een bron van veel conflicten is ongeduld en vinden dat je ergens recht op hebt. Maar als we in NL wat vaker Pura Vida zouden denken of tegen elkaar zouden zeggen, hoe gestrest zitten we dan nog in de auto? Of zeg eens: “Señora, tranquillo” in een rij of bij de kassa wanneer je zo’n druk, druk, druk typje als ondergetekende bezig ziet. En visualiseer even: wat zou de Pura Vida mindset jou kunnen brengen…?

Million $ Question

Samen met Pura Vida is dit dé vraag om een conflictsituatie te relativeren: Wat is het ergste dat kan gebeuren? Of wat natuurlijk ook kan, kom Gezellig naar Costa Rica voor een paar dagen intensieve Pura Vida executive coaching ?

PS De hitte hier schijnt Corona te doden. Heb je 2 vliegen in één klap! 😉

¡Pura Vida!
Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.