Bij welk conflict had jij zoiets als: “oh oh, dit gaat niet goed! Hoe kom ik hier nog zonder kleerscheuren uit?!”

Conflicten, we worden er allemaal mee geconfronteerd, ook als je d’r niet op zit te  wachten. Of meestal, juíst als je er niet op zit te wachten. En je kent dat wel, de een gooit gelijk de beuk erin, de ander wordt liever onzichtbaar. Hoe reageer jij in conflicten?

Omdat een conflict allerlei negatieve emoties bij ons oproep, vergeten we soms dat een conflict ook voordelen kan hebben. Lees in de post “Wat is een conflict?” meer over de voordelen van een conflict.

Maar tussen ‘wij snappen elkaar even niet’ en ‘ik wil jou volledig kapotmaken’ zitten grote stappen: van Zakelijk naar Persoonlijk tot Strijden.

In welke fase zit het conflict waar jij net aan dacht? Lees verder en ontdek het!

Escalatiefase – Zakelijk

Meestal gaat het om tegengestelde belangen en heeft beide partijen er wat aan om er win-win uit te komen.

Herkenbaar voorbeeld? Je hebt een nieuwe keuken op ‘t oog en nu hangt het alleen nog op prijs. Jij wilt die keuken echt graag, maar je wilt niet de hoofdprijs betalen. De verkoper wil echt graag aan je verkopen, maar zijn winstmarge is ook belangrijk. Zakelijk en rationeel beweeg je wat naar elkaar toe en meestal kom je er wel uit. En zo niet, geen man overboord, dan ga je gewoon naar een andere keukenboer.

Escalatiefase – Persoonlijk

Wat heftiger wordt ‘t als het onderlinge vertrouwen (al dan niet terecht) verdwijnt én emoties om de hoek komen kijken. Dan gaat ’t al richting een win-lose situatie.

Herkenbaar voorbeeld? Je bent leidinggevende en hebt al een poosje het idee dat een van je medewerkers de kantjes ervan afloopt en zich telkens ziek meldt, maar niet ziek is. Je wantrouwen en irritatie groeien en je wilt deze persoon ‘ontmaskeren’. Je betrekt er een paar anderen bij om je gelijk te bewijzen en uiteindelijk ontvangt de medewerker een harde waarschuwingsbrief op de deurmat. Je wilt een voorbeeld stellen. Er valt niet met jou en de
organisatie te sollen!

Escalatiefase – Strijden

Denkt iemand niets meer te kunnen verliezen? Gaat het niet meer over oplossen maar alleen over gelijk krijgen? Dan is het een heuse lose-lose situatie geworden.

Herkenbaar voorbeeld? Jaren geleden werkte ik bij een advocatenkantoor met een sectie familierecht voor zeer vermogende personen. Het conflict over een enorme erfenis waarbij een aantal broers elkaar de tent uitvochten is me altijd bijgebleven. Letterlijk het hele vermogen van vaders ging op aan proceskosten. Uiteindelijk was het geld op, waren de broers vijanden die elkaar alleen nog maar wilden vernietigen en waren de advocaten de enigen die lachten.

Conflicten Eenvoud

Conflicten lijken ingewikkeld en toch is het heel eenvoudig als je ’t mechanisme erachter kent. Er zit gewoon een wetmatigheid in de escalatiefasen van conflicten; herkenbaar aan specifiek gedrag. En dat is heel fijn en handig, want gedrag zien we de hele dag van elkaar,toch? Gedrag kun je observeren! ?

Welk conflict dacht jij zonet aan? In welke fase zit dat conflict? Wil je dat het verder escaleert of liever niet?

Stuur je casus in en (geanonimiseerd) krijg je in een volgende blog advies over dat conflict!

Deze blog is onderdeel van een speciale serie over Conflicthantering.

Binnenkort meer over Conflicten!
Groetjes, Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.