Waar denk jij het eerste aan bij ‘Conflict’…?

Snuivende, stampende bizons met de koppen tegen elkaar? Onenigheid met je puberkind? De aanvaring met je leidinggevende? De Rijdende Rechter? Bonje met je partner? Wrijving in je vriendengroep? Die horkerige automobilist? Bombardementen? Oorlog?

Dynamisch

Conflicten zijn er in alle vormen, soorten en maten én ze zijn dynamisch. Van een meningsverschil, onenigheid, tweestrijd, ruzie tot regelrechte vijandelijkheden, gevechten, oorlog, genocide en alles wat daartussen zit.

Basically ontstaat een conflict wanneer belangen, opvattingen, normen en waarden verschillend zijn. Je hebt ’t over hetzelfde, maar beargumenteert ‘t vanuit een andere invalshoek.

Op het oog een simpel, maar in praktijk veelvoorkomend voorbeeld: jij en je collega willen in dezelfde periode vakantie. De een redeneert: “ik heb kinderen en ben aan deze schoolvakantie gebonden.” De ander kaatst terug: “ik heb net zoveel recht om in deze periode vrij te krijgen, ook al heb ik geen kinderen.” Je hebt het allebei over ’t zelfde onderwerp ‘vakantie’, maar staat tegenover elkaar. Want, wat de ander wil, pakt (ogenschijnlijk) negatief uit voor jou.

Met welk conflict heb jij op dit moment te maken…?

Wat zijn de nadelen / voordelen van een conflict?

Conflict -/-

Wat zijn negatieve gevolgen van een conflict? Verspilling van je (werk)tijd, energie, geld. Maar ook kan je door een slechte sfeer ziek worden of besluiten op te stappen. Spanningen. Slecht slapen. Minder betrokkenheid. En hoe objectief neem je nog beslissingen?

? Conflict +/+

Zijn er positieve kanten aan een conflict? Zeker, want een conflict zet zaken op scherp en biedt kansen voor vernieuwing en verandering.

Je leert je grenzen kennen en aangeven: een conflictervaring is een signaal dat jouw grens wordt overschreden. Maar hè, perceptie, want dat geldt ook voor die ander – die moet ook voor z’n mening uitkomen.

Het kan jullie band/relatie sterker en dieper maken.

Vraag jezelf af: wat zijn de positieve en negatieve gevolgen voor het conflict waar ík net aan dacht?

Actie = Reactie

Oké, je hebt dus met een conflict te maken. De vraag is nu: wat ga je doen?

Door niets te doen of het verkeerd aan te pakken, kan je conflict escaleren. Is dat eigenlijk wel wat je wilt?

NEXT: in de volgende post vertel ik je alles over Escalatie en de verschillende gradaties.

Heb je in de tussentijd vragen of wil je jouw ervaring delen? Feel free en deel je reactie hieronder.

Snel tot spreeks!
Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.