Heb jij deze week een conflict met iemand persoonlijk of met iemand over iets gehad? Ben je er al overheen of loop je er nog mee rond? Hoe ga je eigenlijk met conflicten om?

We hebben allemaal een andere voorkeursstijl in conflicten – ken je de verschillende stijlen? Weet je wanneer je welke het beste kunt gebruiken? In deze blog leer je alles over conflicthanteringsstijlen. Praktisch en direct toepasbaar – zakelijk en privé!

I am the best

We kijken allemaal door onze eigen bril naar de wereld en hoe we zelf met conflicten omgaan, dáár denken we meestal niet echt over na, toch? Gewoon lekker automatisch schieten we al snel in onze eigen voorkeursstijl. Vaak hoor ik: “Die manier is toch ook het beste?! Dat vindt toch iedereen?!”

Ehhh, nou neehee, dat vindt níet iedereen! Dat vind jij. En dat mag. Maar er zijn heel veel andere mensen die dingen op een andere manier aanpakken. En dát mag ook. Wel reuze handig als je dat door hebt en snapt wat er gebeurt.

Kies wijs en regeer!

Dus, tja, een beetje sneu als je in verschillende type conflicten alleen vanuit je eigen automatische ‘die manier is toch de beste’ stijl reageert. Wel lekker duidelijk voor je omgeving als je bij ieder conflict standaard duikt of juist de beuk erin gooit, maar niet heel effectief.

Het kan effectiever zijn om in een conflict bewust voor een stijl te kiezen. Welke? Dat hangt nauw samen met de vraag hoe belangrijk de inhoud en de relatie voor je zijn.

Ontdek jouw voorkeursstijl

Bijna uit mijn geboortejaar ? maar in mijn mediationopleiding werd het ‘Conflict Mode Instrument’ van de heren K.W. Thomas & R.H. Kilmann nog steeds gebruikt. Overigens kende ik het model al jaren en had ik er ook al een werksheet voor ontwikkeld die ik op maat in coaching gebruik (zie foto).

Inhoud vs Relatie

Je ziet, er is een as INHOUD en een as RELATIE met het bijbehorende ‘belangrijk’ en ‘onbelangrijk’. Waar denk je aan als de inhoud van het conflict belangrijk voor is en de relatie geen moer kan schelen? “Ik stap naar de rechter!” Of, waar denk je aan als de inhoud niet boeit en de relatie juist heel belangrijk is? “Joh, maakt mij het uit, kies jij maar.” En als zowel inhoud áls relatie belangrijk is, dan ga je toch meer moeite doen om er samen uit te komen, toch?

Overigens kun je vanuit al deze situaties ook tot een compromis komen. Zelfs wanneer partijen in verschillende kanten van het model zitten. Wel raadzaam om dat door een onpartijdige, onbevooroordeelde mediator te laten begeleiden, maar dat vanuit de bevooroordeelde perceptie van een mediator!

Jouw voorkeurstijl(en)

Om erachter te komen wat jouw voorkeursstijlen in dit model zijn, hoef je alleen de vragenlijst in te vullen. Ik stuur je die graag met een extra toelichting toe! Like het bericht op mijn LinkedIn post of laat een commentaar hieronder achter. Geen addertjes onder het gras; als beginnend blogger heb ik simpelweg nog niet uitgevonden hoe ik een .pdf document aan een blog kan toevoegen!

Hoe zou je nu het conflict waar je net aan dacht aanpakken? En als je ‘em even langs de twee assen legt? Maar ja, hoe doe je dat vervolgens?
In het infodoc wordt ook dat per stijl toegelicht en kom jíj happier uit een conflict.

Mooi weekend!
Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.