“Wat ik te zeggen had is geloof ik niet goed gevallen…” Had je überhaupt vooraf zin om die feedback te geven? En hoe voelt ’t als je zélf feedback krijgt? Wat missen we met ‘feedback geven’ toch vaak ons doel!

Heb je wel eens van FeedForward gehoord? Met een andere aanpak voorkom je dat jouw feedback in een conflict omslaat! Jouw ‘commentaar’ wordt van harte omarmd én de ander doet er graag iets mee! Wie wil dat nou niet?

Onbekend, niet Onbemind

Om mij heen heeft iedereen het alleen maar over ‘feedback geven’. Dus in december heb ik de term FeedForward eens wat vaker in mijn contacten met anderen laten vallen en wat schetste mijn verbazing? De meesten zijn helemaal niet bekend met FeedForward, maar worden er wel blij van. Reden voor een post over FeedForward!

Leiderschaps-Denker

Ik ben er eens ingedoken en kennelijk komt de term ‘FeedForward’ bij Marshall Goldsmith* vandaan. In de VS heeft hij maar liefst twee keer de Thinkers 50 Award voor de #1 Leadership Thinkers in the World gewonnen en hij heeft bijna 40 boeken op zijn naam staan.

Daar voel ik me dus klein bij. Behalve gezellige blogs, moet ik mijn eerste boek nog schrijven! Maar, ik heb de stoute schoenen aangetrokken en hem met een persoonlijk bericht voor LinkedIn uitgenodigd. Ben benieuwd of hij met me connect ?

FeedBACK vs FeedFORWARD

Op zijn YouTube pagina legt hij de betekenis van FeedForward uit. Back vs Forward… logisch dat feedback over het verleden gaat en FeedForward over de toekomst. And you know what? Het verleden kunnen we niet meer veranderen! Dus daarin blijven hangen, kost alleen tijd en energie en geeft irritatie en frustratie en stress.

FeedForward daarentegen gaat over wat je wél kunt veranderen. Daarover nadenken en praten gééft juist energie, is creatief en oplossingsgericht en maakt blij.

Mindset

Nu is meneer Marshall met alle respect de #1 Leiderschaps-Denker en ik niet, maar mijn eenvoudige slogan en mindset is zonder hem toch ook al ik weet niet hoeveel jaar deze: ‘Besteed geen tijd/energie aan de dingen waar je geen invloed op hebt, maar aan de dingen waar je wél invloed op hebt!’ Als vaste lezer heb je die al vaker voorbij zien komen.

Het is ook allemaal geen rocket science. Eigenschap #1 van Covey (wees proactief / cirkel van invloed en betrokkenheid), komt ook min of meer op hetzelfde neer.

Gewoon Doen

Het FeedForward devies van Marshall is: 1) leer zoveel als je kunt 2) help zoveel als je kunt, zonder te oordelen. Vraag vaker om input (zakelijk en privé) en geef eerlijke FeedForward input als je erom gevraagd wordt. Behandel jouw FeedForward input als een geschenk. Luister met een open houding en, doe er iets mee!

Mijn FeedForward devies voor 2021 is: gewoon DOEN! Vraag mensen om je heen: ‘Hoe kan ik een betere leider (of …) worden?’ of aan je partner ‘Hoe kan ik een betere partner worden’. En als jij die vraag krijgt, grijp dan niet naar het verleden gelardeerd met ‘jij-bakken’, maar focus positief op de toekomst. Welk concreet gedrag gaat helpen?

Op deze FeedForward manier schijnt de zon zelfs op grijze dagen als vandaag én kunnen we elkaar ‘omarmen’!

Warme groet,
Annejet

* Bekijk Marshall Goldsmith hier op YouTube.

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.