Wat zien anderen als ze jou voor het eerst ontmoeten? Welke indruk laat jij achter? Beslissingen die je in een split second, bij een eerste indruk maakt, kunnen effect op de rest van je leven hebben, òf dat van die ander. Lees in deze post over momentum en hoe je de kracht ervan in joúw voordeel kunt gebruiken. En natuurlijk speciaal voor jou: top 10 tips voor een verpletterende eerste indruk. Daar kun je mee voor de dag komen!

in Dunne Plakjes

Ja, het is echt waar. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken en daar heb je zeggen en schrijven twee seconden voor. Eén… twee… het muntje tolt en valt naar kop of munt. In dat ene momentum maakt ons brein een inschatting, velt een bepalend oordeel. Is die ander aardig, aantrekkelijk, benaderbaar, capabel enz. of juist niet?

De onderzoeker Malcolm Gladwell noemt dit het ‘thin-slicing’ moment. We ‘snijden’ die nieuwe persoon in ‘dunne plakjes’ en tjak-tjak, we vinden iets van deze mens. Andersom gebeurt datzelfde natuurlijk ook bij ons. Dit is zo’n interessant fenomeen dat Gladwell er een boek over geschreven heeft: in het Engels Blink en in het Nederlands Intuïtie.

Belangrijk dus om de kracht van het moment in joúw voordeel te gebruiken! Hoe je dat doet? Ik geef je zo 10 tips, maar herken je dit:

Te Laat

Ken je dat onbestendige gevoel… Te Laat? Het momentum is voorbij. Gemiste kans.

In sommige situaties krijg je een herkansing. Vliegtuig gemist? (Zoals wij die keer in Bangkok!) Herkansing. Rijexamen niet gehaald? In de herkansing. Eten laten verbranden? We halen pizza.

Voor andere dingen is misschien geen herkansing mogelijk, maar je relativeert en denkt: “nou ja, geen ramp, er zijn ergere dingen, jammer dan.”  Zoals die keer dat Rob en ik een concert in het Zuiderstrand theater totaal vergaten, terwijl het wel in onze agenda stond. Hoezo was mijn agenda toen te vol? ?

Maar er zijn ook momentums die richtingbepalend zijn, voor de rest van je leven. Zoals mijn eerste liefde die dat toen niet hardop durfde uit te spreken en ik, omdat ik dacht dat hij niet van mij hield, een paar jaar later met iemand anders trouwde. Tien of twintig jaar later brei je dát momentum met een gesprekje niet meer recht. Te Laat was bepalend voor de richting van twee levens. En dan gaat het om meer dan alleen maar ‘wat sneu’ of ‘jammer dan’. Maar ik heb nu natuurlijk wel Pierce Clooney 😉 

Welke momentums waren bepalend in jouw leven?

Creëer joúw momentum!

Gladwell zegt dus in zijn boek dat je eerste gevoel, je intuïtie meestal goed is. Natuurlijk kan dat wel vertroebeld worden door allerlei overtuigingen die je al hebt, maar puur intuïtie is een gave. Zijn tip: leer óók te vertrouwen op je onderbuikgevoel.

Maar hoe kun je de eerste indruk die anderen van Joú krijgen, positief beïnvloeden? Je hebt, pak ‘em beet, 2 seconden. Dus handig om er vooraf over na te denken!

Voor Jou: 10 Eerste Indruk TIPS

  • Ik weet het, social distancing enzo, maar een goede eerste indruk is in het egje toch serieus handiger dan digitaal. Zelfs op 1,5 meter afstand. Ga dus voor een face-to-face ontmoeting.
  • Qua uiterlijk kun je beter over-dressed zijn dan under-dressed. Vraag wat de dresscode is en ga anders op save. Je kunt beter een overhemd aan hebben dan je ongemakkelijk in een t-shirt voelen. Je kunt beter dat jasje ter plekke uitdoen, dan er met blote schouders om verlegen zitten. Bij de meeste bedrijven is het bijvoorbeeld ook slim om de eerste keer eventuele tatoeages te bedekken.
  • Wees niet té vroeg & niet té laat. Zorg dat je 5 minuten voor je afspraak bij de betreffende persoon aangemeld wordt.
  • Handen schudden doen we nu met het Covid-19 niet meer. Maar we zijn toch geen barbaren geworden? Bedenk wat jij wel een passende begroeting vindt. Misschien op z’n Aziatisch waarmee je respect voor de ander laat zien? Op veel websites staat zoiets als: “..wij schudden geen handen meer, maar begroeten u met een vriendelijke glimlach”.
  • Ik hoop dat die oprechte glimlach er vóór Corona ook al was, want die is nou juist essentieel voor een goede eerste indruk! Ben je van nature niet zo’n glimlacher? Bedenk, het is maar voor een paar seconden ? Hopelijk houd je het wel vol om het hele gesprek vriendelijk te kijken. Uit onderzoek blijkt dat we dat aantrekkelijk vinden.
  • Maak oogcontact en wees oprecht geïnteresseerd.
  • Kom erachter wat je met de ander gemeen hebt. Connectie ontstaat sneller wanneer je iets met elkaar gemeen hebt (hobby, huisdier, favoriete vakantieland etc.) Om daarachter te komen moet je…
  • Vragen stellen. Ook bij een sollicitatie is het slim om vragen te stellen. Je moet het even aanvoelen, maar met vragen als: Hoe lang werk jij hier al? Wat vind je het meest aantrekkelijk aan dit bedrijf? sla je een persoonlijke brug.
  • Niemand is perfect en de ‘perfecte’ persoon tegenover je hebben zitten, is al snel irritant. Het klinkt misschien raar, maar laat een klein steekje vallen. Bijvoorbeeld door een grappig versprekinkje. Dan word je meer mens en krijg je sneller de like-factor.
  • Bereid je voor. En dat is niet alleen bij een sollicitatie nodig. Ook als je naar een nieuwe klant, een netwerkbijeenkomst of je potentiële schoonouders gaat, is het handig om alvast meer te weten. Dan heb je gespreksonderwerpen voorhanden.

Veel succes! En wil je meer weten over Intuïtie en het nemen van goede beslissingen? Dan is het boek van Malcolm Gladwell vast iets voor jou! In het Engels heet zijn boek Blink. In het Nederlands Intuïtie.

Binnenkort verschijnen er weer columns in de series Conflicthantering en ASS. Je kunt je op de website inschrijven voor de aankondigingsmails!

Gezellig dat je meeleest ? Vragen, opmerkingen, tips voor onderwerpen zijn altijd welkom!

Hartelijks uit Costa Rica,
Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.