Gebruik jij ’em? Wat? Nou, één van de belangrijkste informatiebronnen. Die bestond al voor internet, is gratis, 24/7 toegankelijk en 100% op-maat gemaakt. Door velen onderschat en heel eerlijk, ook jarenlang door mij. Ben je een watje? Stop dan maar met lezen. Want deze informatiebron is voor mensen met Lef.

Welke onschatbare bron van informatie ik het over heb? Emoties. Duhuhhh? Nee echt, onze eigen tailormade Emoties. Wat zijn de voordelen van luisteren naar je gevoel? Lees verder, download de sheet met gevoelsomschrijvingen en start met 3 praktische oefeningen!

Niet voor Niets

Emoties zijn de meest waardevolle en tegelijkertijd de meest onderschatte informatiebron die we hebben! Emoties, we hebben ze niet voor niets. Onderbuikgevoelens. Maar misschien vind je het moeilijk om je eigen gevoel te begrijpen. Of kun je er moeilijk woorden aan
geven. Of wordt je erdoor overspoeld en denk je achteraf dingen als: “Ik wist het al die tijd eigenlijk wel”, “Ik voelde dat er iets niet klopte”, “Had ik maar geluisterd naar m’n onderbuik”.

EmotieDurf

Ik kom zoveel personen tegen die emoties lastig, moeilijk, onhandig vinden. Misschien jij ook? Maar ja, je emoties lekker diep wegstoppen en ‘veilig’ op Ratio varen is als het negeren van je radar en het dan gek vinden dat je op een dag schipbreuk lijdt… Ben jij je bewust van je gevoel? Durf je ernaar te luisteren?

Zo had ik een ‘beauty meets brains’ coachee. Slim, goed in haar werk, promotie en samen met haar partner was ze net in een prachtig huis buiten de stad getrokken. Haar droomhuis voldeed aan alles op haar checklist: vrij uitzicht, tuin voor de kleine, landelijk, winkels in de buurt enz. Het probleem?

Ze had op ratio gekocht en niet naar haar gevoel geluisterd en na een paar dagen voelde ze zich doodongelukkig op deze plek. En precies toen startte de coachsessies met mij. Ze wist al, dit was niet een kwestie van wennen of je eroverheen zetten – op deze plek ging ze zich simpelweg nooit happy voelen. Maar ja, daar kon ze thuis toch niet mee aankomen?!

EQ-voordelen

De vaardigheid om je eigen emoties, en die van anderen, te herkennen en reguleren, noemen we in vaktermen EQ (emotioneel quotiënt). Had mijn coachee nu maar naar haar gevoel geluisterd; dan had ze een andere, voor haar betere keuze gemaakt. En dat is gelijk het eerste voordeel van een goed ontwikkeld EQ: je maakt keuzes die beter bij jou als mens passen. Een ander voordeel is dat je minder overspoeld wordt door een emotie en als dat tóch gebeurt, je sneller weer terugveert. Als je minder afgeleid wordt door emoties die je veel energie kosten, kun je dus ook effectiever zijn. Een ander voordeel is dat je makkelijker met mensen van alle niveaus kunt samenwerken.

Oefeningen EQ

Stap 1: vaak als mensen het over een emotie hebben, praten ze in de derde persoon. Let er maar eens op hoeveel personen dat doen. Doe je dat zelf ook? Dan is een belangrijke eerste stap om je emotie(s) te gaan benoemen vanuit ‘ik’. Dus niet, “dan ben je blij”, maar “dan ben ík blij”. Niet, “dat geeft je frustratie”, maar “dat geeft míj frustratie”.

Stap 2: geef woorden aan je gevoel / emotie. Dat is voor veel mensen best lastig. Bijvoorbeeld: er zitten nogal wat nuances tussen ‘ik voel me teleurgesteld’ of ‘ik ben furieus en wil die ander ruïneren’ (zie voor het laatste de ongoing blogserie over Conflicthantering ?). Vind jij een productieve gevoelsomschrijving ook lastig? Om je op weg te helpen mail ik je graag een sheet met 60 Gevoelsomschrijvingen; laat je me weten als je die wilt ontvangen?!

Stap 3: herken de triggers die je emotie(s) in gang zetten en herken daarin patronen. Dat lukt je als je een emotiedagboekje bijhoudt. Simpelweg opschrijven wat er gebeurde en hoe je je voelde. Dat hoeft niet alleen bij een negatieve emotie, maar kan ook bij een positieve.

Nu denk je misschien: “is dat nou echt de beste tip die je hebt AJ?!” Nou nee, de beste tip is natuurlijk een coachtraject bij mij (daar moet je trouwens ook Lef voor hebben ?), waardoor je net als mijn coachee jezelf heel goed gaat begrijpen en hieronder staat hoe dat is afgelopen. Maar als je nou geen coachtraject bij mij kunt doen, dan is een emotiedagboek bijhouden wel de beste tip die ik voor stap 3 heb. Al mijn coachees die dát serieus hebben gedaan, hebben hun EQ verder ontwikkeld.

Leergeld

Hoe het met mijn coachee is gegaan? De coaching in combi met haar persoonlijke gedrag-, drijfveren- en EQ-analyse heeft haar handvatten gegeven om aan haar partner uit te leggen wat ‘r dwarszat. In goed overleg hebben ze het checkbox droomhuis kort daarna te koop
gezet. Ze wonen nu in een veel kleiner appartement op een plek in een grote stad waar hun hart echt sneller van gaat kloppen en ze leefden nog lang en gelukkig!

Luisteren naar je gevoel is dus Lef hebben en dat had mijn coachee. Soms betaal je leergeld, maar je komt er sterker uit!

Suc6 met je EQ-oefeningen in praktijk. Laat je weten hoe het je vergaat?

Hasta pronto!
Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.