Er zijn een paar plekken op aarde waar mensen ouder worden en gezonder zijn. Hoe dat kan? Wij wonen nu toevallig op een van deze vijf plekken op aarde. In deze blog: de geheimen onthult! Direct toepasbaar, waar je ook woont!

Costa Rica

Denk je Costa Rica, dan zie je waarschijnlijk paradijselijke beelden voor je. Weelderig groen, kleurrijke vogels en vlinders, felgekleurde kikkertjes, schreeuwende aapjes, krokodillen en slangen, blauwe oceaan, lange zandstranden omzoomd met palmbomen. Ik zou zo een bladzijde kunnen doorschrijven.

Als je er geweest bent dan heb je vast je favoriete plekken. Was het de Caraïbisch kust of juist de Pacifische waar je verliefd op werd? Waterval, vulkaan? Welk nationaal park ben je geweest?

Lock down

Sinds 3 maanden zijn we in Costa Rica, net voordat de global lock down kwam. Maar ja, niemand wist hoe lang dat ging duren en omdat we hier toch een half jaar wilden blijven, zijn we niet hals over kop terug naar Nederland gegaan. En nu kunnen we simpelweg niet terug, want de grenzen zijn dicht en er wordt niet gevlogen. Is dat erg?

Nou, nee en ja. We zitten hier prima met het strand voor de deur. Sinds een week is het strand van 5-8 uur ’s ochtends open, dus vroeg op en om 6 uur een flinke strandwandeling. Goed begin van de dag! De plek waar wij zitten is dunbevolkt en hier is nog geen Corona geconstateerd, dus dat is fijn. Niet fijn is dat als we, om wat voor reden dan ook, terug naar Nederland moeten dat dus niet kan. Niet aan denken!

Maar, ik kwam erachter dat het schiereiland Nicoya waar we nu wonen, tot een van de Blue Zones in de wereld hoort! Een plek op aarde waar mensen volgens onderzoekers ouder worden en gezonder zijn. Je vraagt wat een Blue Zone is?

Blue Zones

Onderzoekers ontdekten vijf plekken waar de hoogste concentratie ‘oude’ mensen wonen. Mensen met een langere levensduur dan gemiddeld. Omdat die plekken verspreid over de wereld liggen, kwamen ze al snel tot de conclusie dat er iets in de leefstijl moet zijn wat daarvoor zorgt. Die vijf plekken zijn:

  • Ikaria, Griekenland
  • Loma Linda, Californië
  • Sardinië, Italië
  • Okinawa, Japan (wordt verderop nog genoemd)
  • Nicoya, Costa Rica (hier zitten wij dus)

Ben je ooit op een van deze plekken geweest? Wat viel jou op?

het Geheim

Er zijn negen overeenkomsten tussen deze plekken op aarde gevonden en als ik zeg Bewegen dan denk jij misschien “inderdaad, ik zal blij zijn als de sportschool weer opengaat”. Maar deze mensen gaan niet naar een sportschool. Ze wonen en leven eenvoudig en op zo’n manier dat ze continu als vanzelf in beweging blijven. Dus niet in de auto naar kantoor en de hele dag op hun luie … zitten ?

Dat Stress slecht voor lijf en leden is, weet inmiddels iedereen wel en een stressloos leven is fantasy. Dus dan blijft over: hoe ga je met stress om? Heb jij een dagelijkse routine om je stress uit je lijf te krijgen? De Blue Zone mensen wel.

Eten: het viel me hier in de winkels gelijk al op dat er veel bonen (frijoles) verkocht worden. Niks geen kant en klaar, gewoon gedroogde bonen die je een nachtje moet weken. Goedkoop en supergezond. Voor de meeste mensen hier is vlees een luxe product; niet voor iedere dag. En áls ze vlees eten is het een kleine portie, waar wij van denken “ik lust nog wel een stukkie”. En verder? “Ik plof” hoor je mensen hier na het eten niet snel zeggen. Eten tot je 80% vol zit, meer niet.

Aansluiting: waar je bij hoort en met wie je omgaat heeft volgens de Blue Zone onderzoekers een enorme invloed op je levensduur. Geloof het of niet; deel uitmaken van, en minstens vier keer per maand bijeenkomen met een groep gelovigen waar je bij hoort kan je levensduur met 4-14 jaar verlengen!

Families die dicht bij elkaar wonen en waar opa en oma in de gezinnen meedraaien, heeft effect op levensduur. Mijn broer is vorig jaar met zijn gezin bij mijn ouders gaan wonen en om eerlijk te zijn was ik daar geen voorstander van. Maar nu in deze Coronatijd zie ik wat een enorm positief effect het heeft en moet ik mijn standpunt herzien.

Doel: iedereen die mij kent, weet dat ik het altijd heb over: “Waar kom jij je bed voor uit?”. In mijn trainingen en coachingover Drijfveren bespreek ik vaak ‘Ikigai’ – de Okinawa’se versie van ‘Plan de Vida’ zoals ze hier in de Costa Ricaanse Blue Zone zeggen. Een doel in je leven, om iedere dag je bed voor uit te komen. Dát verzin je niet nog even als je gepensioneerd bent!

Een paar van de Blue Zone dingen hierboven doe ik automatisch al, maar ik kan nog wel wat leren. Wat zou ik hier graag een paar oude van dagen willen interviewen! Helaas out-of-the-question, maar wie weet lukt het wel als de Corona-medidas hier wat versoepelen. Ik beloof er dan een blog over te schrijven!

Wil je er ondertussen meer over lezen en gelijk lekkere recepten uitproberen? Een van de onderzoekers heeft een boek over de Blue Zones geschreven.

Blijf gezond!

Groet uit Nicoya, Costa Rica
Annejet

 

Note: Perceptiedenken.blog promoot niet één bepaalde leefstijl. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor hun keuzes in hun leven.

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.