Hoe ga jij om met impressies? Als iemand die zaken nuchter, concreet en objectief benadert? Of als iemand die beleving, ervaringen, gevoelens en sfeer meeweegt?

Grappig hoe we binnen relaties hiervan vaak het  tegenovergestelde zoeken of krijgen. Ik zie het zo vaak: the Opposite attracts! Zo ook bij ons. Rob en ik zijn al dik 26 jaar samen en o zo verschillend. Ook op het Esthetische spectrum. Impressies beleven we allebei op een heel andere manier!

Stoelen tellen

In de TTISI Driving Forces certificatietraining vertel ik als trainer wel eens het sprekende voorbeeld van onze eerste keer in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Toen we de zaal inliepen, liep Rob voor me en even leek het alsof hij een harde duw kreeg. Eenmaal op onze plek vroeg ik Rob wat er nou gebeurde toen hij de zaal inliep. “Wow, het voelde alsof de ruimte in me implodeerde. Dat oude interieur en die geur, alsof er een dikke deken over me heen viel.”

Ik kijk eens om me heen en begrijp wel wat hij zegt over het interieur en die geur, dat is concreet tastbaar, maar die implosie voel ik toch echt niet. Even later vraagt Rob aan mij wat ik zit te doen. “Oh, ik was stoelen aan het tellen en rekende even snel uit hoeveel omzet ze op een avond hebben en hoeveel ze er waarschijnlijk aan verdienen”. Toen ging het licht uit. Hoezo verschil in perceptie!? We zaten op dezelfde plek en toch…

Nu zijn wij in al die jaren gaan begrijpen hoe verschillend we allebei naar dingen kunnen kijken. Hoe we door zaken wel / niet getriggerd worden. Waar we warm voor lopen of niet. Waar we voor in beweging komen of niet.

Kortom: what makes you tick? Weet jij dat van jezelf? Snap je het van je partner?

Werkvloer

Even naar de werkvloer. Want de meeste, of misschien wel alle, problemen op de werkvloer ontstaan door een verschil in perceptie. Een verschil in benadering van zaken. Een verschil in Driving Forces oftewel motivatoren. Het ‘what makes you tick’? Want daarin zitten ook de argumenten die we gebruiken.

Je bent waarschijnlijk niet met je collega getrouwd en hoeveel begrip hebben we dan voor elkaar? Laten we even bij het Esthetische spectrum blijven. Voor de Belevende collega is sfeer en omgeving bepalend voor z’n productiviteitsniveau. De Nuchtere collega lijkt nergens last van te hebben, maar vangt dus ook minder snel ‘onderstroom’signalen op. Beiden kanten van het spectrum zijn waardevol, maar tegenovergesteld kunnen
ze het moeilijk vinden begrip voor de ander te hebben.

Eigen plekkie

Zo werkte ik met een team waar er binnen dit Esthetische spectrum grote verschillen waren. Er
was een hele rel ontstaan over werkplekken (kun je je niet voorstellen toch ?). Eén collega wilde perse níet het uitzicht op ’t metrostation hebben. “Dat verstoort mijn balans”, zei ze. Eigenlijk was er maar één plek waar ze kon ‘functioneren’ maar daar zat al iemand anders
die niet wilde verkassen. Andere collega’s vochten weer om de plekken die het meest praktisch waren, dichtbij de liften, koffie, wc’s en printer. Iedereen benaderde ‘werkplek’ vanuit z’n eigen perceptie en ze hadden totaal geen begrip voor elkaars behoeften.

Flexplek

Over flexplekken is genoeg geschreven en studies buitelen over elkaar. Vanuit mijn ervaring is het heel simpel: voor o.a. mensen die binnen het Esthetische spectrum sterk ‘Belevend’ zijn, zijn flexplekken een gruwel. Ik ken iemand die elke ochtend eerst de flexplek voor haar gevoel ‘in balans’ maakt door het bureau schoon te maken en haar speciale bureaukoffertje uit te pakken; foto, eigen beker enz. Zonder dit was ze de hele dag afgeleid omdat haar omgeving niet klopte met wat ze van binnen voelde.

Wat moet je daar als leidinggevende nou mee?

Nuchter ingestelde types die dit lezen denken vast iets van: “Mens niet zeuren, gewoon je werk doen. Daar wordt je voor betaald.”

Vooropgesteld dat ik niet gecharmeerd ben van notoire zeurpieten. Maar ik weet wel dat de werkplek bepalend kan zijn voor iemands productiviteit. En vanuit die invalshoek gaat het je als leidinggevende meer brengen als je er naar luistert en er iets mee doet.

Herkenbaar?
Verschillen = Kracht
Hoe je dat doet? Ik vertel het je graag ?

Hartelijke groet,
Annejet

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.