Van mijn wijlen tante Anneke kreeg ik altijd bizar mooie en veel te dure cadeautjes. Prachtig ingepakt en aan de buitenkant al bijna te mooi om open te maken. Als kind snapte ik echt niet dat ze er standaard bij zei: ‘Als je het niet mooi vindt, mag je je cadeautje ook weggooien hoor.’ Geen haar op m’n hoofd die eraan dacht om ’t weg te gooien. Wat gek toch dat ze dat zei.

Déjà-vu

Nu jaren later ben ik zelf tante en ik hoorde me laatst ongeveer hetzelfde tegen m’n nichtje zeggen. Het cadeautje was prachtig ingepakt en ik wist dat de inhoud meer dan welkom was. ‘Als je ’t niks vind, doe je ’t maar weg hoor’, zei ik en daar was de déjà-vu. ‘Raar mens’, dacht ik, ‘je lijkt je tante Anneke wel. Die zei dat ook altijd.’ Dus borrelde gelijk naar boven wat toch de reden van mijn idiote opmerking zou kunnen zijn.

Onzeker

Voel jij je wel eens onzeker? Misschien niet eens aan de buitenkant maar wel aan de binnenkant? Onzeker of je presentatie straks wel lukt? Of je je presentatie überhaupt opgestart krijgt?! Of je niet overdressed bent voor dat gesprek? Of je een goede indruk tijdens je sollicitatie hebt gemaakt? Of je wel duidelijk bent geweest tijdens die vergadering? Of je wel het juiste advies hebt gegeven? Of je niets over het hoofd hebt gezien? Of je de perfecte ouder, partner, vriendin enz. bent? Of je cadeautje wel leuk is?

Dom

Verzin ze maar! En niets menselijks is ons vreemd toch? Eigenlijk vinden we mensen die super zeker zijn en nooit eens een twijfel hebben best irritant. Want niemand is perfect en we doen of zeggen allemaal wel eens iets wat een ‘beetje dom’ is, zoals koningin Maxima eens grappig zei.

Mislukking

En toch verwachten we vaak wel perfectie, van onszelf, van die ander. ‘Ik ben nou eenmaal iemand die de lat hoog legt’ hoor ik coachees vaak zeggen. Jezelf uitdagen, af en toe buiten je comfortzone gaan, daar is ook niets mis mee. Maar wat nou als je, anders geformuleerd, …iemand bent die misschien wel onrealistische eisen aan zichzelf stelt…

Denk dan eens na over het volgende: is wat je doet hetzelfde als wie je bent? Veel mensen koppelen wat ze dóen aan wie ze zíjn. En ja, dan kun je nooit niet (per ongeluk) een steek laten vallen, want als er dan iets fout gaat ben jíj een mislukking. Als we even relativeren is dat natuurlijk onzin – dat jíj een mislukking bent als er ‘es een keer iets wat je doet niet lukt!

Als je die twee dingen dus los van elkaar kunt zien: wie je bent en wat je doet, maakt dat je leven een stuk luchtiger. Oké, ik weet heus wel dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar daarvoor heb je een executive coach zoals ik bij de hand, toch? ?

Let it go

Ik moest denken aan de songtekst van Frozen ‘Let It Go’, zo prachtig gezongen door Idina Menzel. Als je een paar minuutjes wilt ontspannen, luister dan even naar deze combi met Vivaldi uitgevoerd door The Piano Guys in een prachtig winterlandschap. Geeft energie!

En ik? Ach ja, soms ‘eet de bakker droog brood’ en stiekem wil ik natuurlijk gewoon de leukste tante zijn die de leukste cadeautjes geeft! Ga ik ook lekker loslaten ? Let it gó! Let it gó!

Psst, hieronder vier van mijn leukste cadeau-tips.

Warme groet,
Annejet

 

Vier van mijn leukste cadeau-tips voor Inspiratie | Inzicht in Zelf | Reflectie | Verandering

De Coaching scheurkalender 2021 (elk jaar weer een hit)

FOCUS-Aan-Uit van Mark Tigchelaar (nr. 1 best verkochte boeken)

Dit wordt jouw Jaar – Ben Tiggelaar (mijn favoriete boek Dromen Durven Doen in een eigentijds jasje)

Werk aan je Charisma – concrete stylingtips van mijn favoriet: Lida van Doorn

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.