Aan de vooravond van de Week van de Werkstress moet me toch iets van het hart. Begrijp me ajb niet verkeerd, ik ben er helemaal voor dat dit thema aandacht krijgt. Werkend Nederland merkt al maanden dat veel binnen zitten, thuiswerken met nog andere rollen bijvoorbeeld als ouder(s), geen ideale combi is om happydepeppie van te worden. En dan is het nu ook nog de grauwe en donkere tijd van het jaar.

Stressanalyse

Natuurlijk werk ik met een goed gevalideerde Stressanalyse waarmee in een vroeg stadium een zinnig gesprek over stress individueel of binnen teams gevoerd kan worden. Niet wachten tot het te laat is, maar in een vroeg stadium meten = weten! Ben ik ook helemaal voor.

Vraag het gewoon!

Maar weet je wat ik merk? En dat moet me dus van het hart. Nou, dat wij hier in Nederland erg goed zijn in alles bespreekbaar te maken wat we níet leuk vinden, wat níet lekker gaat of waar we stress van of door krijgen. En tuurlijk, die dingen zijn er en die hoeven we niet te bagatelliseren.

Maar… zeg nou eerlijk, hoe vaak vraag jij aan iemand: ‘Waar word je vrolijk van?’

Waar word jij vrolijk van? Ja, waar word jij vrólijk van? Wat mij betreft mag díe vraag vaker gesteld worden! Veel vaker.

Ingrid Fetell Lee deed er 10 jaar onderzoek naar en ontdekte wat dingen zijn die ons universeel vrolijk maken. Ik keek naar haar TedX talk en voelde me bijna 14 minuten lang vrolijk. Geen zweverige feel good praat, maar een wetenschappelijk onderbouwd verhaal dat zó logisch is en dat we allemaal herkennen.

Close your eyes

Wat maakt jou vrolijk? Wat is het eerste dat je ziet als je je ogen na deze vraag even dicht doet? Een enorm Italiaans schepijsje met sprinkels? Kleurige luchtballonnen die voorbij zweven? Bolle babywangen? Een bont boeket bloemen? Bellenblaasbellen? Een regenboog? Siervuurwerk? Een strand vol zonnige parasols?

Vrolijkheid

Fetell Lee ontdekte dat tastbare dingen in de fysieke wereld ons de (ontastbare) emotie vreugde laten voelen. En dan bedoelt ze niet een soort innerlijke rust, ook wel eens vreugde genoemd, die diep van binnen zit en onafhankelijk van externe factoren existeert (lange termijn). Nee, zij bedoelt van die momenten (korte termijn) dat we positieve emotie blijdschap / vreugde voelen.

Kijk hier de hele TedX lezing

Positief cadeau geven? Aanrader: het boek van Ingrid Fetell Lee – Vrolijkheid

We worden onder andere vrolijk van: ronde dingen / heldere kleuren / symmetrische vormen en overvloedigheid. En als je goed oplet zijn die overal om ons heen. Vandaag nog toen mijn bakblik vol ronde bananenmuffins uit de oven kwam. Of de stapel vrolijk gekleurde pompoenen op ons balkon. In het tuincentrum rijen paarse violen en de aquariums vol felgekleurde tropische visjes. Ik ben nog nooit chagrijnig het tuincentrum uitgelopen!

Dus mijn oproep is om in de Week van de Werkstress het thema stress serieus aandacht te geven. Maar… vraag elkaar dan ook: ‘Waar word jij vrolijk van?’ Misschien zijn het dingen die je eenvoudig in je leven kunt realiseren (die mooie bos bloemen naast je computer?) en die thuiswerken een tikkie fijner maken.

Deel je hieronder met andere lezers wat dingen zijn waar jij vrolijk van wordt?

Warme groet,
Annejet de Blécourt

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.