Verliefd op Gedrag

“The opposites attract.” Herken je die? Dat mensen die erg van elkaar verschillen, zich juist tot elkaar aangetrokken voelen?  Misschien is dat in je huidige relatie het geval of kun je op werk prima met die collega samenwerken die zo anders is dan jij. Of is je beste een vriend(in) een heel ander type, maar kunnen jullie best samen door één deur.

Uit elkaar op Drijfveren

Maar wat nou als dat niet gaat? Dat samen door één deur. Wat nou als je zo verschillend bent dat het een bron van conflicten is? Vaak gaat het over dingen waar je nou niet direct een mediator bij hoeft te halen. Daarom vind je in deze blog handige nadenkers en stappen om er samen uit te komen.

Dat we door onze eigen bril naar de wereld om ons heen kijken en op basis daarvan alles en iedereen be- en veroordelen, is geen bijzonder verlichtende opmerking. Maar in mijn perceptie kan het toch niet vaak genoeg gezegd worden. Want, gevoed vanuit ons eigen kader, vinden we iets van die ander. En dat is best bekrompen.

Inzicht in Zelf

Daarom is het zo onwijs belangrijk om jezelf te kennen. Om te weten wat voor jou belangrijk is en wat niet. Waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt. Waar jij graag je bed voor uitkomt en waarvoor je liever niet in beweging komt. Waar je voorkeuren en allergieën op zitten. Dan pas kun je óver je eigen kader heen kijken en ook de ander een beetje beter gaan begrijpen. Weet jij dit van jezelf? Kun je er woorden aan geven?

Argumenten

Met ‘niet samen door een deur’ kunnen, wordt vaak gedrag bedoeld. Maar als we elkaar écht niet begrijpen, zit dat meestal veel dieper naar binnen. Dan gaat het niet meer over hoe we communiceren of hoe we dingen doen. Nee, dan gaat het over wat we in ons leven belangrijk vinden, vanuit onze drijfveren, motivatoren, driving forces, waarden, principes enz.

Dan kun je het dus over ’t zelfde onderwerp hebben en tóch vanuit een verschillende route komen aanvliegen. Een tegenstelling die ik in het bedrijfsleven vaak tegenkom, zijn de personen die alles afzetten tegen concreet, meetbaar rendement (liefst in cijfers en euries) en personen die dingen solemnly benaderen vanuit gevoel en de menskant. Herken je dit? Aan welke kant zit jij?

Bedenk: het een is niet per definitie beter dan het ander, maar wel heel ánders.

“Waar héb je het over?”

Als daar over en weer geen begrip voor is, kom je al snel in een impasse terecht. Zo van: wat jij belangrijk vindt, vind ik niet belangrijk en andersom. En, we hebben het wel over hetzelfde, maar snappen elkaar totáál niet. Vaak zijn dat ook nog eens zaken waar we niet bereid zijn op in te leveren of een stap voor opzij doen. Wat is voor jou zó belangrijk dat je er geen stap voor opzij wilt doen?

Die tegenstelling zie je nu in het dilemma waar veel landen tijdens de Corona-crisis mee worstelen. Economie of mensen. Maar kan het ook samengaan? Tja, ik las net dat Pakistan de lock down opgeheven heeft. Simpelweg omdat veel mensen te arm zijn om een lock down te overleven en er dan dus letterlijk meer mensen aan het virus gaan sterven dan waarschijnlijk zonder lock down. Er zijn altijd voor- en tegenstanders.

Soelaas

Aan het begin stelde ik de vraag: wat nou als je zó verschillend bent dat het een bron van conflicten is? Als mijn broer en ik vroeger ruzie hadden en elkaar de schuld probeerden te geven, zei mijn moeder altijd: “Jongens, waar twee kijven, twee schuld!”

Dus, stap 1: steek je hand in eigen boezem en neem verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid nemen staat los van ‘schuldvraag’. Het betekent gewoon dat je erkent dat je bij dat conflict betrokken bent en je je best wilt doen om er samen goed uit te komen.

Als je dat laatste níet wilt, kun je hier beter stoppen met lezen ?

En verder? Iedereen snapt: een gaslek spoor je ook niet op met een aansteker.

Stap 2: laat de boel dus niet ontploffen. Analyseer wel waar het conflict nu eigenlijk over gaat. Waar hebben jullie overeenkomsten? Wat zijn de verschillen? Wat zijn in dit specifieke vraagstuk jouw belangen? Stel oprechte vragen én luister om erachter te komen: wat zijn de belangen van de ander? Als je dat allebei doet… precies, je snapt ‘em al.

In een conflict is het wel essentieel dat je er allebei uit wilt komen. Misschien is het handig om jullie stijl van conflicthantering te ontdekken? Lees er meer over in de eerdere blog: Jouw Stijl en doe de test.

Perceptie – stap 3: daar ja, daar heb je ‘em weer… we kijken door onze eigen bril en interpreteren dingen op een andere manier. Dat kan, dat mag. Jouw bril is voor jezelf de mooiste, maar misschien niet voor de ander. Je kunt en hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, als je maar wel respect hebt voor elkaar. Kun je je ‘gelijk’ loslaten?

Stap 4: maak heldere, concrete afspraken die werkbaar zijn. Dus niet: “ik zou het fijn vinden als jij ook eens de boodschappen doet”, maar “oké, dus dan haal jij op dinsdag en ik op vrijdag boodschappen”.

Stap 5: als je samen goed uit een conflict komt, maakt je dat hechter en sterker voor een volgende keer die onherroepelijk gaat komen als je heel verschillend bent. Gebruik dat!

Voorbeeld: zo vertelde een coachee dat haar partner super zakelijk is en zeker bij grotere aankopen stevig onderhandelt, tot aan de mattenset toe. Zij vindt dat verschrikkelijk en super gênant en bij de autodealer is ze letterlijk weggelopen en niet meer teruggegaan. Maar bij het kopen van hun keuken, wat toch ook een grote uitgave is, besloten ze het anders aan te pakken en krachten te bundelen. Zij is goed in het relatiestuk en ‘t creëren van de gunfactor; hij deed de finale onderhandeling. Hoef ik je niet te vertellen dat ze samen met de perfecte win-win deal de deur uitliepen. Iedereen blij.

van een Conflict naar Verschillen = Kracht!

Hartelijke groet,
Annejet

PS heb je een conflict-vraag? Stel ‘em hieronder.
Het kan zomaar zijn dat ‘ie in de volgende blog in de spotlight komt
?

Perceptiedenken.blog

  Ontvang ook gratis nieuwe posts!

  Reflectie | Inspiratie | Vermaak

Dankjewel! Vanaf nu kun je ook genieten van inspirerende posts.